Explosie en geweld in Damascus

24-04-2012 16:34

Reportage 1 http://www.metronieuws.nl/x/novum/2012/04/24/ZEyzWZ7UAbzZouwjFasW5A/index.xml

Zoeterwoude-Dorp -

BEIROET - In en rondom de Syrische hoofdstad Damascus zijn dinsdag twee hooggeplaatste officieren gedood. Dat hebben Syrische activisten en de staatsmedia gemeld.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zei dat in de wijk Barzeh in Damascus een officier van de inlichtingendienst om het leven kwam. De groep gaf verder geen bijzonderheden. Volgens de Syrische staatsmedia werd in een voorstad van Damascus een gepensioneerde luitenant-kolonel door 'terroristen' gedood. Ook de broer van de officier kwam hierbij om, aldus de staatsmedia.

Elders in Damascus explodeerde een legertruck bij het passeren van het Marjah-plein, nabij het Iraanse Cultureel Centrum. De chauffeur van de truck en twee voorbijgangers raakten gewond. Volgens politieagenten ter plaatse wist de chauffeur waarschijnlijk niets van de explosieven die aan zijn voertuig waren bevestigd.

Een team waarnemers van de Verenigde Naties bezocht dinsdag Douma, een voorstad van Damascus. Het was hun tweede bezoek aan Douma binnen twee dagen. Activisten maakten melding van beschietingen. Een activist in Douma liet via Skype weten dat hij van het bezoek had gehoord, maar wist verder geen bijzonderheden. "Het nieuws hier is erg slecht. Er zijn tanks en er wordt geschoten en het leger laat geen brandweerwagens toe."

Bij eerdere bezoeken werden waarnemers begroet met demonstraties tegen de regering, wat de bewoners na het vertrek van de waarnemers moesten bezuren. In de opstandige stad Homs werden maandag, daags na een bezoek van de waarnemers, meer dan dertig mensen gedood. In heel Syriƫ vielen volgens het Observatorium 55 doden.

De VN-waarnemers moeten toezien op de naleving van een bestand. Hun aanwezigheid is onderdeel van een zespuntenplan dat is opgesteld door internationaal gezant Kofi Annan. De Syrische regering heeft zich daarin verplicht troepen en zware wapens terug te trekken uit bevolkingscentra, maar daar is nog weinig van terechtgekomen.

Er zijn nu elf waarnemers in Syriƫ, maar hun aantal moet worden uitgebreid tot driehonderd.

Novum/AP

12 jaar geleden




Add to Google

| More




Fatal error: Class name must be a valid object or a string in /home/112-nieuws/public_html/index.php on line 57