"Werknemers hangen bij baas aan het salarisinfuus"

02-07-2012 09:02

Reportage 1 http://www.metronieuws.nl/nieuws/werknemers-hangen-bij-baas-aan-het-salarisin...

Amerika -Bertil Schaart vindt dat werknemers hun baan op moeten zeggen. Hij richtte het bedrijfje Neemontslag op.

Bertil Schaart vindt dat werknemers die ongelukkig zijn hun baan op moeten zeggen. Hij richtte de website Neemontslag.nl op. Op papier had Bertil Schaart een fantastische baan bij een groot technologiebedrijf, auto van de zaak, laptop en buitenlandse zakenreizen in dure hotels. “Maar ik deed dingen die niet klopten, waar ik niet achter stond. Ik was onderdeel geworden van een groot politiek spel”, zegt Schaart.

 

Waarom was je niet gelukkig?

Ik had geen tijd voor vrienden en familie. Oudere collega’s lagen in scheiding, waren aan de drank. Dat dreigde mijn voorland te worden. Ik besloot mijn ontslag in te dienen in 2007. Zonder plan. Ik heb twee maanden gefeest, nam vlieglessen in Amerika. Daarna kwam ik in een heel diep dal terecht, omdat ik niet wist wat ik wilde.

 

Hoe ging je om met deze crisis?

Op allerlei gebieden ging ik op zoek naar antwoorden. Ik las zakelijke, filosofische en spirituele boeken. Voor de buitenwereld was ik succesvol en dat wilde ik graag herstellen. Na anderhalf jaar moest het van mezelf maar eens afgelopen zijn. Het gaat niet om wat anderen denken, maar wat ik wil. Door dit dal heb ik mijzelf beter leren kennen. Dat gun ik iedereen. Veel mensen zitten vast in een baan die ze niet meer willen. In het begin van hun loopbaan zijn ze enthousiast, maar gaandeweg veranderen de interesses. Ik adviseer daarom om niet te blijven zitten, maar je ontslag te nemen. Een nieuwe baan of voor jezelf beginnen.

 

Ontslag? Maar het is crisis.

Veel zelfstandige ondernemers hebben moeite om opdrachten te generen, maar ze zijn volledig in controle. Als iets niet goed uitpakt, kun je iets nieuws starten. Je hebt veel meer tijd om je ergens in te verdiepen. Werknemers hangen aan het salarisinfuus. Ze werken doordeweeks om het geld in het weekend aan dure dingen uit te geven ter compensatie van een saaie baan. Zelfstandige ondernemers denken drie keer na voor ze iets kopen. Het is zeker geen makkelijk traject, maar je ontwikkelt jezelf. Daar zit de meerwaarde in.

 

Wat doe je concreet voor deze groep?

Ik geef trainingen, heb een boek geschreven. Je kunt gratis online de training The Perfect Escape volgen, waar je kijkt of ondernemerschap iets voor je is zonder je baan eerst op te zeggen. Je denkt na over de marketing, de positionering en ook je eigen passie. Je werkt actief aan een nieuw toekomstbeeld. Een ontslag is een soort rouwproces. Eerst ontkenning, daarna boosheid en vervolgens verdriet. Als je een plan B hebt, ben je niet langer slachtoffer.

 

Hoe kijk jij terug op je besluit om ontslag te nemen?

Ik stimuleer "zelf-vertrek" bij reorganiserende bedrijven, zodat werknemers actief aan de slag gaan met hun eigen plan. Ik ben enorm gegroeid. Ik weet beter wie ik ben en wat ik wil. Nu bepaal ik zelf wat ik wil. En ik kom door dit werk ontzettend veel leuke en inspirerende mensen tegen.11 jaar geleden
Add to Google

| More
Fatal error: Class name must be a valid object or a string in /home/112-nieuws/public_html/index.php on line 57