Rijangst niet langer taboe

15-08-2012 08:57

Reportage 1 http://www.metronieuws.nl/nieuws/rijangst-niet-langer-taboe/SrZlho!SicqspUdajnE/

Alkmaar -



Het aantal weggebruikers dat zich bij de Stichting Rijangst meldt, is sterk gestegen in de afgelopen twee jaar.

Steeds meer automobilisten melden zich bij Stichting Rijangst. Ze melden zich aan voor cursussen om hun rijangst te overwinnen. Kreeg de stichting twee jaar geleden wekelijks vijf telefoontjes van angstige chauffeurs, nu is dat opgelopen tot 25 gesprekken per week. “Het taboe dat op dit onderwerp rust lijkt steeds kleiner te worden”, zegt voorzitter Karin Elshout. Ze begon haar carrière als rijinstructeur en specialiseerde zich later als psycholoog in rijangst. “Vaak ligt een angststoornis ten grondslag aan rijangst. Therapie is dan zinvoller dan extra rijlessen.”



Jan van den Berg, verbonden aan het angstbehandelcentrum IPZO, stelt dat er ongeveer een miljoen automobilisten lijden aan rijangst. “Dit betreft niet alleen beginnende chauffeurs die nog geen routine hebben, maar ook mensen die last hebben van faalangst of een burnout.”



Vooral die laatste groep vindt het volgens Van den Berg moeilijk om dit probleem toe te geven. “Deze groep chauffeurs rijdt soms al twintig jaar zonder problemen rond. Door overmatig veel stress of een schokkende gebeurtenis krijgen ze opeens een paniekaanval achter het stuur.” Toch zijn de angstigen in praktijk vaak geen brokkenmakers. “Ze zijn juist heel erg voorzichtig.”



11 jaar geleden

Rijangst niet langer taboe



Add to Google

| More




Fatal error: Class name must be a valid object or a string in /home/112-nieuws/public_html/index.php on line 57