Beruchte familie betrokken bij 'genadeslag' kickboksen

13-11-2012 08:52

Reportage 1 http://www.metronieuws.nl/nieuws/beruchte-familie-betrokken-bij-genadeslag-ki...

Wijdewormer -



Kickboksfans vrezen dat hun sport de dodelijke schietpartij tijdens het gala in Zijtaart niet te boven komt.

Een tragedie voor de nabestaanden van Youssef Sabbahi en een inktzwarte dag voor de kickbokssport. Zo beleven Nederlandse kickboksfans de nasleep van de fatale schietpartij zondagavond in het Brabantse Zijtaart. Sabbahi werd doodgeschoten tijdens vechtsportevenement The Battle III. De politie heeft vier verdachten opgepakt. Onder de verdachten zouden kickbokser Volkan D. en zijn broer Ali zijn. Die laatste is als 17-jarige veroordeeld voor een schietpartij op het regionaal opleidingscentrum in Veghel in 1999. De rechter veroordeelde hem toen tot vijf jaar cel nadat hij veertien kogels had afgevuurd. Een leraar en vier leerlingen raakten gewond. De vader van de broers kreeg acht en een half jaar cel, omdat hij Ali volgens de rechter destijds opdracht had gegeven de familie-eer te redden.



“Uit korte verklaringen van getuigen bleek dat er een ruzie tussen enkele mensen was ontstaan wat uiteindelijk tot de schietpartij heeft geleid”, meldt de politie. Zo toevallig was de confrontatie tussen Sabbahi en de groep rond de gebroeders D. niet, menen bezoekers van het gala. Tussen beide groepen boterde het al langer niet en het zou nu een vriend of oud-werknemer van Volkan zijn geweest die heeft geschoten.



“De promotor in Zijtaart staat bij de WFCA erg hoog aangeschreven op het gebied van organisatie en veiligheid en hem treft, voor wat ons betreft, geen blaam”, meldt kickboksbond WFCA, de World Full Contact Association. “Noch de maatschappij, noch de sport in de breedste zin van het woord heeft grip op individuen als de schutter in Zijtaart. Dit incident had overal kunnen plaatsvinden.”



De reactie van de bond lijkt een vergeefse poging om het geweldsincident los te koppelen van de kickbokssport. Op de verschillende kickboksfora zien de pessimisten de gebeurtenissen in Zijtaart als de genadeklap voor de sport in Nederland. Hans Loeffen van de WFCA benadrukt dat het tussen het uit de hand gelopen gala in Hoorn in mei 2011 en de schietpartij van zondag steeds rustig is gebleven. “Er wordt met man en macht gewerkt om het algemene imago dat de vechtsport heeft te verbeteren. Vaak doen we een aantal positieve stappen vooruit en moeten we door een enkel incident een forse sprong terug doen.”



De schietpartij in Zijtaart komt vlak na het bericht dat ’s lands bekendste kickbokser Badr Hari uit voorarrest werd vrijgelaten - en inmiddels alweer is aangehouden. Hari was wekenlang in het nieuws vanwege een reeks mishandelingen. Dit tot grote ergernis van iedereen die het kickboksen een warm hart toedraagt, die vinden dat de gedragingen van ‘Golden Boy’ Hari buiten de ring niets met de sport te maken hebben. Hetzelfde geldt voor de arrestatie wegens drugshandel van Hesdy Gerges en de liquidatie van Redouan Stitou eind oktober op de oprit van de A7 bij Wijdewormer.



In veel steden zijn grote kickboksgala’s inmiddels niet meer welkom. Kickboksfans vrezen dat burgemeesters na Hoorn en Zijtaart ook zullen overwegen om kleinschalige evenementen uit hun gemeente te weren. “Ieder weekend zijn er tussen de vier en acht evenementen van verschillende grootte bij verschillende bonden.” WFCA hoopt dat niet wordt vergeten dat kickboksen voor tienduizenden Nederlanders hun ‘lust en leven’ is.



11 jaar geleden

Beruchte familie betrokken bij 'genadeslag' kickboksen



Add to Google

| More




Fatal error: Class name must be a valid object or a string in /home/112-nieuws/public_html/index.php on line 57