Toestand van prins Friso blijft nog onzeker

20-11-2012 08:42

Reportage 1 http://www.metronieuws.nl/nieuws/toestand-van-prins-friso-blijft-nog-onzeker/...

Oost -Moeilijk. Prinses Mabel gaat door de zwaarste periode in haar leven. De toestand van haar man Friso wordt omschreven als minimal consciousness'.

Prins Friso geeft af en toe tekenen van zeer gering bewustzijn. Deze toestand staat bekend als ‘minimal consciousness'. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst gisteren bekend gemaakt. De prognose blijft volgens de RVD erg onzeker en het medisch team is nog steeds zeer bezorgd. Het zal nog zeker maanden duren voordat er meer duidelijkheid is over de gezondheid van de prins.

De middelste zoon van koningin Beatrix werd op 17 februari tijdens een skitocht in het Oostenrijkse Lech bedolven onder een lawine. Hij kreeg lange tijd geen zuurstof en raakte in coma. Sinds begint maart wordt hij verzorgd in het Wellington ziekenhuis in zijn woonplaats Londen.Professor Steven Laurey doet bij onder meer de universiteit van Luik onderzoek naar de werking van de hersenen bij patiënten met ernstige bewustzijnsstoornissen. Als enige in Europa doet hij dergelijk onderzoek bij comapatiënten. “Minimal consciousness houdt in dat iemand oogvolg-bewegingen kan maken, reageert op pijnprikkels of heel eenvoudige opdrachten kan uitvoeren, zoals: knijp in mijn hand”, stelt Laurey. “Een fase verder in het herstel wordt geoefend met een ja/nee-communicatie. Daarbij is het belangrijk dat een patiënt een bepaalde beweging zelf kan maken, bijvoorbeeld met zijn hand of door met de ogen te knipperen.”Voor de naaste familie is ‘minimal consciousness’ een vaak een bijzonder moeilijke situatie. “Sommigen vinden dit misschien nog moeilijker dan toen de patiënt echt buiten bewustzijn was. Bij vlagen voelen ze dingen, blijkt uit onderzoek. Ze hebben een zeer gefragmenteerd bewustzijn om positieve of negatieve emoties te voelen, maar een deel van het geheugen is tegelijkertijd aangetast. De familie vraagt zich dan ook af hoe groot het lijden is van hun naaste.”

Muziek of contact met een familielid kan een positieve uitwerking hebben. ”Uit onderzoek blijkt dat patiënten kunnen reageren op hun favoriete muziek. Ook maakt het verschil of een bepaalde vraag wordt gesteld door een familielid dan door een dokter.”De Koninklijke Familie, en vooral het gezin van Prins Friso, is dankbaar voor betoonde terughoudendheid van de media sinds het ongeluk van de Prins.

Prinses Mabel wil nogmaals de vele mensen bedanken die steunbetuigingen hebben gestuurd. “Dit is de zwaarste periode van mijn leven. Mijn liefde voor Friso, de steun van familie en vrienden, en de vele berichten van medeleven geven mij kracht in deze moeilijke tijd.””11 jaar geleden

Toestand van prins Friso blijft nog onzekerAdd to Google

| More
Fatal error: Class name must be a valid object or a string in /home/112-nieuws/public_html/index.php on line 57