Relschoppers oud en nieuw komen goed weg

03-01-2013 08:22

Reportage 1 http://www.metronieuws.nl/nieuws/relschoppers-oud-en-nieuw-komen-goed-weg/SrZ...

Den Haag -



Werkstraf. Supersnelrechter gaat niet in op hoge strafeisen OM. "Oud en nieuw is en blijft een nacht als alle anderen."

De vier verdachten die gisteren in Den Haag voor de supersnelrechter stonden, konden opgelucht adem halen. Alle straffen vielen beduidend lager uit dan de officier van justitie had geëist. De rechter hechtte geen enkele waarde aan de door het OM aangekondigde zwaardere strafeisen voor relschoppers tijdens de jaarwisseling. “Oud en nieuw is en blijft een nacht als alle anderen”, benadrukte hij. De rechter was sowieso mild.



Dave M., net achttien, schrikt aanvankelijk als hij de eis van het OM hoort: tien weken cel, waarvan twee voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Even daarvoor kijkt hij nog nieuwsgierig en allerminst bang om zich heen. De officier van justitie acht het echter overtuigend bewezen dat hij een jongen knock-out heeft geslagen die tegen hem zei dat hij de brandweerlieden hun werk moest laten doen. Bovendien is hij al eerder veroordeeld voor geweldsdelicten. De rechter, die zegt dat hij nog ‘maar een jong blaadje’ is, besluit echter tot een gevangenisstraf van één dag, met aftrek van de tijd dat hij al heeft vastgezeten, en een werkstraf van 60 uur. Ook moet hij de komende jaarwisseling thuis vieren.



Richard F. (27) kan zijn tranen niet bedwingen als het OM vier weken celstraf eist waarvan één voorwaardelijk voor het uiten van bedreigingen aan het adres van de politie als ‘ik maak jullie kapot’, ‘niemand van jullie is meer veilig’ en ‘ik kom erachter waar jullie wonen’. Ook zou het woord kanker veelvuldig zijn gevallen. Zelf kan hij het zich amper herinneren. F. had naar verluidt een liter whisky op. “Ik drink bijna nooit en heb er spijt van. Mijn eigen moeder heeft kanker”, vertelt hij huilend. De rechter toont begrip en houdt rekening met het feit dat hij geen noemenswaardige geweldsdelicten op zijn naam heeft staan. F. krijgt een werkstraf van 50 uur, een voorwaardelijke celstraf van twee weken, moet 150 euro aan een agent betalen en is komende oud en nieuw verplicht om binnen blijven. 



Een gevangenisstraf van acht weken, waarvan twee voorwaardelijk, eist de officier van justitie tegen de 26-jarige Jeffrey van D., voor het in het gezicht slaan van een agent tijdens een stapavond in het Paard van Troje. Even buigt de jongeman het hoofd, maar de rechter besluit ‘slechts’ tot een werkstraf van 40 uur en een schadevergoeding van 200 euro aan het slachtoffer. “Het is verdrietig dat u juist degene bent die zoiets doet”, zegt hij met het oog op zijn beroep als beveiliger. “Maar u gaat als brave burger door het leven en komt over als een verstandig mens.”



Marco P. komt eveneens met de schrik vrij. Voor het bedreigen van een jongen met een afgebroken honkbalknuppel nadat er vuurwerk tegen zijn raam was gegooid, krijgt de 41-jarige man een celstraf van één dag, die hij al heeft uitgezeten, en een werkstraf van 40 uur. “We moeten dit maar als een incident zien”, besluit de rechter.



11 jaar geleden

Relschoppers oud en nieuw komen goed weg



Add to Google

| More




Fatal error: Class name must be a valid object or a string in /home/112-nieuws/public_html/index.php on line 57