Politiechef: Inbraak is soms even erg als een verkrachting

15-01-2013 05:42

Reportage 1 http://www.metronieuws.nl/nieuws/politiechef-inbraak-is-soms-even-erg-als-een...

Zeeland -



Brabant. De Brabantse politiechef vindt dat de impact van een inbraak soms net zo erg is als een verkrachting, omdat mensen persoonlijk worden geraakt.

Een inbraak in huis kan soms net zo heftig zijn voor de gedupeerde als iemand die slachtoffer is geworden als een verkrachting. Dat stelt Frans Heeres, de nieuwe politiechef van de regio Oost-Brabant. Hij kreeg gisteren onder meer op sociale media veel kritiek te verduren op zijn uitspraak, maar volgens de Nationale Politie, waartoe alle chefs sinds januari behoren, zegt dat Heeres niet buiten zijn boekje is getreden.



Heeres deed zijn uitspraak in een interview met Omroep Brabant, die hem en collega-chef Hans Vissers van de regio Zeeland/West-Brabant onder meer een aantal stellingen voorlegde. Op de stelling: ‘Voor de politie is een inbraak nu even erg als een verkrachting’, zegt Heeres: “Als je kijkt naar de impact op slachtoffers…De ene voelt zich buitengewoon in zijn lichamelijke integriteit geraakt bij een verkrachting. Dat is ongelooflijk erg wat je kan overkomen. Maar een inbraak heeft ook grote impact, dus wij maken geen onderscheid in leed. Er zijn ook situaties waarbij je wordt overvallen in huis, waarbij een wapen tegen je hoofd wordt gedrukt. Vandaar mijn antwoord: ik vind het allebei verschrikkelijk. Je slaapt er niet van, je draagt het jarenlang met je mee.”



De Nationale Politie steunt Heeres, zegt een woordvoerder. “Wat hier is aangegeven, is dat beide delicten nadelig zijn voor een slachtoffer en daarom onze volledige aandacht hebben.” De politie hekelt overigens de “ongenuanceerdheid” van berichtgeving over Heeres’ uitspraken in media: “Die hebben de stelling wat plat neergezet.”



Overigens maakt Vissers in het interview uiteindelijk wél een duidelijk onderscheid: “Als ik uiteindelijk een keuze moet maken tussen een gemiddelde woninginbraak en een verkrachting, is het niet ingewikkeld. Dan gaat die verkrachting voor. Maar de ene woninginbraak is de andere niet. Die kan ook enorm veel impact hebben. Een verkrachting heeft per definitie enorme impact.”



Heeres kwam eerder ook al in het nieuws. Destijds zei hij dat overvallers niet alleen een celstraf zouden moeten krijgen, maar ook twee jaar lang een enkelband.



11 jaar geleden

Politiechef: Inbraak is soms even erg als een verkrachting



Add to Google

| More




Fatal error: Class name must be a valid object or a string in /home/112-nieuws/public_html/index.php on line 57