“Dankzij de tips hebben we deze overvaller binnen”

24-01-2013 06:22

Reportage 1 http://www.metronieuws.nl/regionaal/dankzij-de-tips-hebben-we-deze-overvaller...

Spijkenisse -



Vorig jaar werden 362 overvallers in de regio Rotterdam opgepakt. Metro ging mee tijdens een arrestatie.

De Coolsingel is nog leeg en de temperatuur ver onder nul, als dinsdagochtend op het politiebureau aan het Doelwater vijf rechercheurs zich klaarmaken om een gezochte overvaller op te pakken. De 24-jarige man wordt er van verdacht begin november twee keer dezelfde slijterij Mitra in Spijkenise te hebben overvallen.



In onopvallende auto’s wordt koers gezet richting Spijkenisse. Bij de woning aangekomen worden de auto’s een stukje verderop geparkeerd en kan het werk beginnen. “Twee man naar de achterkant en drie ervoor”, legt Rob Meijer, chef Regionaal Team Overvallen (RTO) van de Eenheid Rotterdam, de tactiek uit. Ook twee agenten in uniform melden zich om te helpen. Bij het huis aangekomen begint de hond te blaffen.  “Politie openmaken,” schreeuwt een agent. Voorzichtig gaat het gordijntje op de eerste verdieping opzij. Een slaperig hoofd kijkt naar buiten. De voordeur gaat open en agenten gaan de woning in om tien minuten later met de gezochte jongen naar buiten te komen, klaar om afgevoerd te worden naar het politiebureau. Rechercheurs kammen ondertussen de woning uit. “Het mes hebben we al gevonden op de plaats delict”, aldus Meijer. “Maar we zoeken naar alle soorten bewijs.” Onder meer de bij de overval vermoedelijk gebruikte brommer wordt in de schuur gevonden.



Aan deze aanhouding is heel wat werk vooraf gegaan, legt Meijer uit. “Na de overval hebben agenten uit het district de winkelier opgevangen en getuigen gehoord. Daarnaast heeft de forensische opsporing sporen veiliggesteld.” Pas na dit traject wordt de RTO ingeschakeld. “We bekijken de camerabeelden en vragen wijkagenten of ze bijvoorbeeld de brommer herkennen. Als dat niets oplevert gaan we flyeren, zetten we een oproep in Metro of gebruiken we Opsporing Verzocht. Deze middelen zijn bij het oplossen van deze overval succesvol ingezet, mede hierdoor kon de aanhouding gisteren worden verricht.”



Met de arrestatie staat het percentage opgeloste overvallen van 2012 op 33 procent, maar de politie verwacht dat dat nog oploopt tot 43 procent omdat er nog onderzoek lopen. Dagelijks werken bijna veertig mensen, alleen al binnen het RTO, aan het oplossen van overvallen. Volgens Meijer is het belangrijk dat burgers verdachte zaken melden. “Achteraf horen we wel eens ‘ja, die persoon stond daar al een tijd zo raar te doen’. We hebben liever dat mensen bij dat gevoel ons meteen bellen. Onlangs is zo een overval voorkomen, omdat wij hem konden verstoren.”



11 jaar geleden

“Dankzij de tips hebben we deze overvaller binnen”



Add to Google

| More




Fatal error: Class name must be a valid object or a string in /home/112-nieuws/public_html/index.php on line 57