Buit brute roofmoord Capelle was 7,50 euro

13-03-2013 05:47

Reportage 1 http://www.metronieuws.nl/nieuws/buit-brute-roofmoord-capelle-was-7-50-euro/S...

Capelle aan den IJssel -



Volgens Justitie moet Saferio D. zestien jaar zitten voor een roofmoord op een bejaarde man in Capelle.

“Ik heb hem nog geholpen om het bloeden te stoppen.” Aan het woord is de 21-jarige Saferio D., verdachte van doodslag op de 81-jarige Leen van Groningen in Capelle aan den IJssel. Op tweede paasdag vorig jaar werd de bejaarde man zwaargewond gevonden in zijn huis en overleed. De buit: 7,50 euro en wat medicijnen. Als het aan het Openbaar Ministerie ligt gaat D . zestien jaar de cel in en zijn ex-vriendin één jaar in jeugddetentie.



Volgens D. had hij problemen met ‘jongens’ aan wie hij geld moest afdragen. was er een fikse huurschuld. Via informatie van onder meer zijn halfzus wist hij dat Van Groningen vaak veel geld in huis had en hoe hij de sleutel kon bemachtigen. Nadat hij de sleutel had gestolen bij de thuiszorg ging hij naar de woning. Naar eigen zeggen heeft D. eerst gekeken of de man thuis was en is daarna het huis ingegaan. “Toen ik boven bezig was zag ik die man aankomen. Hij riep een meisjesnaam en begon te schelden. Ik raakte in paniek. Die man kwam met een mes naar boven.” Volgens D. ontstond er toen een worsteling en raakte hij Van Groningen met zijn elleboog in het gezicht.



De rechter leek daar wat moeite mee te hebben. “Hoe kan een gezonde jongen zich laten tegenhouden door een 81-jarige man met knieproblemen en lichamelijke en psychische beperkingen?” D. kwam niet verder dan dat hij de meneer niets wilde aandoen. De officier van justitie geloofde D.’s verhaal niet. “Het is laf en verwerpelijk. De batterijen waren zelfs uit de telefoons gehaald.” Hij noemde de nobele hulpverlening en de rest van de verklaring niet geloofwaardig en eiste zestien jaar cel, plus acht maanden van een vorig vonnis. Volgens zijn advocaat was er sprake van noodweer en moet zijn cliënt alleen veroordeeld worden voor de diefstal.



In de zaal zaten enkele nabestaanden en bekenden, waaronder buurtbewoner en voorzitter van het Burgercomité tegen Onrecht, Joost Eerdmans. “Ik vind dit veel te laag. Die verdachte is gewoon zijn straatje aan het schoonvegen en staat binnen een paar jaar weer buiten.”



De uitspraak is op 26 maart.



11 jaar geleden

Buit brute roofmoord Capelle was 7,50 euro



Add to Google

| More




Fatal error: Class name must be a valid object or a string in /home/112-nieuws/public_html/index.php on line 57