Winkeliers vragen om back-up voor pinsysteem

31-05-2013 09:22

Reportage 1 http://www.metronieuws.nl/x/metro/2013/05/31/2kngaz7yg7mpU/index.xml

Maastricht -



Niet kunnen pinnen tijdens een storing is onnodig. Met een fatsoenlijke back-up kunnen klanten gewoon doorpinnen, betogen ondernemers.

Als ondernemers en banken willen stimuleren dat klanten met pin betalen, hebben ze ook de verplichting om te zorgen dat storingen zoveel mogelijk worden voorkomen. Dat vinden brancheorganisaties Detailhandel Nederland en BETA, de belangenorganisatie van tankstations. “Banken moeten daarom zo snel mogelijk investeren in een back-upsysteem voor pinbetalingen”, vinden de belangenclubs.



Donderdag vond in de Tweede Kamer een rondetafelgesprek plaats over betalingsverkeer. Dat gebeurt naar aanleiding van recente storingen en DDos-aanvallen op banken. Als er niet gepind kan worden, kost dat ondernemers veel geld. Volgens de brancheorganisaties worden klanten ongeduldig bij problemen met pinnen en verlaten ze de winkel. Bij tankstations is het nog vervelender, omdat klanten die al getankt hebben een papieren machtiging moeten invullen. “Dat kost ontzettend veel werk en veroorzaakt ergernis. In de tussentijd ontstaan er files voor de pomp”, zegt pomphouder Eric Lagendijk.

In België wordt gewerkt met back-upsysteem Tina. Met zo’n systeem kunnen klanten gewoon blijven pinnen bij een storing. Het back-upsysteem stapelt de transacties op en als het reguliere systeem weer werkt, worden bedragen bij- en afgeschreven. “Wij kunnen hierbij een voorbeeld nemen aan onze zuiderburen. In België kan de klant al jarenlang ongehinderd doorpinnen tijdens een storing”, stellen Beta en het Platform Detailhandel.



De helft van de aankopen in winkels wordt tegenwoordig afgerekend met de pinpas. Vorig jaar steeg het aantal pintransacties tot een ‘recordhoogte’ van 2,5 miljard transacties, een omzet van tachtig miljard euro, zo melden Beta en het Platform. Overigens is het officiële standpunt van de overheid dat zij pinnen en chippen ‘niet stimuleert’. “Het bieden van mogelijkheden om elektronisch te betalen, zoals chippen en pinnen, is een zaak van de banken. De overheid heeft alleen een wetgevende en toezichthoudende functie.”



Het stimuleren van elektronisch betalen mag dan geen landelijk beleid zijn, lokaal wordt pinnen wel gestimuleerd. Vorige week nog deden de burgemeesters van Almere, Rotterdam en Maastricht een week afstand van hun contant geld, in het kader van de nieuwe campagne ‘Pinnen, ja graag’. “Hoewel de meeste Nederlanders denken dat ze kleinere zaken zoals snackbars, cafés en bakkers een plezier doen met cash is het tegendeel waar. Winkeliers worden een minder aantrekkelijk doelwit voor overvallen als consumenten vaker kiezen voor pin.”

 



10 jaar geleden

Winkeliers vragen om back-up voor pinsysteem



Add to Google

| More




Fatal error: Class name must be a valid object or a string in /home/112-nieuws/public_html/index.php on line 57