Tornado sloeg toe in maar twee minuten

05-11-2013 08:17

Reportage 1 http://www.metronieuws.nl/x/metro/2013/11/05/RZAAuIVwA3Uf/index.xml

Wijk bij Duurstede -Een tornado trok zondag door Wijk bij Duurstede. Ondernemer Jan van der Horst is een van de zwaarst getroffenen.

Jan van der Horst zag zijn hele bedrijf op het industrieterrein Broekweg zondag binnen 2 minuten de lucht in gaan. ''Kijk", wijst de ondernemer naar de ravage. "Hier was dus een heel mooie, nieuwe, glazen entree die zich over de twee verdiepingen uitstrekte. Helemaal weg, in een klap." Van de entree is geen spoor meer te bekennen. Het grasveld voor de deur ligt bezaaid met glas. "En dat was dik glas hè, kijk maar", zegt hij terwijl hij een duimdikke scherf laat zien.Terwijl hij door zijn pand loopt en de schade opneemt, vertelt hij dat het gebouw zondag letterlijk is geëxplodeerd. "Een tornado heeft een lagere luchtdruk dan het pand, is mij verteld, dus het is van binnenuit ontploft. Zelfs het dak is even opgetild en weer neergesmeten."

Behalve de entree ging ook de poort voor het laden en lossen de lucht in en de dakkoepel. "Daarna kwam de regen", vertelt Van der Horst. "En dreigde mijn hele voorraad nat te worden. We zijn zondag dan ook als eerste het dak op gegaan om dat provisorisch te dichten." Omdat hij handelt in metalen snijmachines, dreigde een enorme strop voor zijn bedrijf. "Maar gelukkig doe ik alleen in roestvrij staal", glimlacht hij. "Dus dat kan wel nat worden."Van der Horst lijkt er laconiek onder te blijven. "Het zijn maar dingen. Het is echt een geluk bij een ongeluk dat het op zondag is gebeurd. Ik moet er niet aan denken wat er zou zijn gebeurd als er mensen aanwezig waren geweest!"Toen hij en zijn vrouw meteen zondag gingen kijken, werden ze tegengehouden door de politie, die eerst het pand veilig wilde stellen. "Gelijk hadden ze. Moet je kijken wat een geweld zo'n storm heeft", wijst hij naar een bedrijfspand aan de overkant. Daar heeft rondvliegend puin grote gaten en deuken in de stevige metalen pui geslagen. "Het kan goed zijn dat mijn pand scheef is getrokken. De politie wilde eerst zeker weten dat er geen instortingsgevaar was."Lokale bouwbedrijven zijn inmiddels al druk aan de slag om alles op te ruimen en te repareren op het industrieterrein. "Alleen bij mij zijn er al zeven bedrijven bezig op dit moment. Het is een kleine gemeenschap en iedereen kent elkaar. De mensen hebben alles opzij gezet om elkaar te helpen. Dit gaat voor. Dat is toch ook wel mooi om te zien." De schade schat Van der Horst op zo'n 600.000 euro.10 jaar geleden

Tornado sloeg toe in maar twee minutenAdd to Google

| More
Fatal error: Class name must be a valid object or a string in /home/112-nieuws/public_html/index.php on line 57