Internetoplichter misbruikt logo Thuiswinkel Waarborg

17-12-2013 08:32

Reportage 1 http://www.metronieuws.nl/x/metro/2013/12/17/u1ekKgRryfQFg/index.xml

Heer -



Fraude met het Thuiswinkel Waarborg heeft zorgwekkende vormen aangenomen. Let daarom goed op bij het inkopen van de kerstcadeaus, waarschuwt de brancheorganisatie.

Misbruik van het Thuiswinkel Waarborg logo is de afgelopen twee maanden fors gestegen. "Sinds oktober is een oplichter actief die meestal in het weekend de ene na de andere nepshop uit de grond stampt. Zodra wij waarschuwen voor de ene site blijkt vaak de volgende alweer in de lucht", zegt Ank van Heeringen, jurist bij Thuiswinkel.org, de brancheorganisatie voor webwinkels. De brancheorganisatie roept consumenten daarom op om goed uit te kijken.



Iedere maand komen er bij de brancheorganisatie ongeveer twintig meldingen binnen van webwinkels die ten onrechte het waarborglogo of het certificaat op hun website zetten. Maar dat aantal is afgelopen tijd flink gestegen en dat is hoogstwaarschijnlijk te danken aan een en dezelfde oplichter. In oktober dook deze vier keer op, in november liep dat op tot tien. Van Heeringen: "Het afgelopen weekend was het voor het eerst in maanden even rustig, maar wij vrezen dat dit een stilte voor de storm was. De meldingen kwamen vooral rond Sinterklaas binnen en met de kerstdagen voor de deur is er weer een topdruk weekend op komst."



Omdat het logo en het certificaat dat de malafide winkels gebruiken niet van echt te onderscheiden is, raadt de brancheorganisatie aan goed op andere signalen te letten. Koopjes in de categorie 'te mooi om waar te zijn', zijn dat meestal ook. Daarnaast bieden oplichters in hun algemene voorwaarden vaak alleen de mogelijkheid om het volledige aankoopbedrag vooruit te betalen. Dit is sinds 1992 verboden en daarom een goede indicator voor het onderscheiden van een oplichter.



Bij twijfel weet Van Heeringen raad. "Wantrouwende consumenten kunnen het beste de lijst raadplegen met bij ons aangesloten webwinkels. En neem vooral contact op als je onraad ruikt. Als het een om oplichter gaat willen we die natuurlijk zo snel mogelijk in het vizier hebben. Daarnaast kan het ook gebeuren dat bij ons aangesloten webwinkels zich per ongeluk niet aan de regels houden. Het wil nog wel eens voorkomen dat een winkel die alleen 100 procent vooruitbetaling accepteert wel te goeder trouw is, maar nog niet goed op de hoogte van de regels. Als dat zo is, wijzen wij daar op."



10 jaar geleden

Internetoplichter misbruikt logo Thuiswinkel Waarborg



Add to Google

| More




Fatal error: Class name must be a valid object or a string in /home/112-nieuws/public_html/index.php on line 57