Mobiele providers in gesprek om bereikbaarheid van 112 te vergroten

31-03-2014 13:22

Reportage 1 http://www.metronieuws.nl/x/metro/2014/03/31/4CqxTF4p2oLA/index.xml

Winterswijk -



Providers KPN, T-Mobile en Vodafone willen graag in gesprek met het ministerie van Economische Zaken om de bereikbaarheid van 112 te vergroten.

Het ministerie van Economische Zaken wil met mobiele providers in gesprek om te kijken hoe de bereikbaarheid verbeterd kan worden. Dat is een reactie op verschillende ongelukken in Winterswijk waarbij het vrijwel onmogelijk was om het alarmnummer 112 te bellen, waarover Metro vrijdag berichtte. Vodafone is al bezig om het 2G- en 3G-netwerk te verbeteren. "We gaan het komende jaar een kleine duizend antennes bijbouwen en dat zal ook bijdragen aan de verbeterde bereikbaarheid van 112", vertelt Richard Mes.



Marleen Tijsterman-Tervoert vertelde eerder aan Metro dat ze een gewonde man in het bos in Winterswijk vond, maar door het slechte bereik niet in staat was 112 te bellen. Ze wil dat er een nieuwe zendmast in de buurt geplaatst wordt die een beter mobiel bereik mogelijk maakt: "Het kan toch niet zo zijn dat commercie voor de veiligheid van de mens gaat?" KPN laat weten geen wettelijke plicht te hebben om een 100 procent dekkingsgraad te bieden. "Wij voelen een enorme verantwoordelijkheid, maar we zijn wel een bedrijf", zegt Maurice Piek van KPN.



Vodafone wil een verbeterslag slaan voor 2G en 3G. Het telecombedrijf vindt dat de kwaliteit van die netwerken niet ten onder mag gaan aan het 4G-netwerk. Waar de nieuwe masten precies gaan komen is nog onduidelijk. "Het is heel lastig om 100 procent dekking te garanderen, helemaal in de grensregio's zit Vodafone vast aan de Europese wetgeving", aldus Mes. Voor Tijsterman-Tervoert is dat niet genoeg. "Ik ben heel bang dat er niets uit gaat komen en dat de telecombedrijven vooral roepen dat ze in gesprek gaan, maar er uiteindelijk niets mee doen", zegt ze.



KPN vindt dat er een groot misverstand is: "112 is altijd bereikbaar, of via het vaste ofwel via het mobiele netwerk." Maar even naar een vaste lijn snellen als er een ongeluk in een bos plaatsvindt is erg lastig. "Sommige gebieden zijn heel dunbevolkt, dan moet je torenhoge investeringen doen en dat is niet reƫel." Tijsterman-Tervoert laat het er niet bij zitten. "Er mogen geen doden meer vallen. In mei gaat de burgemeester in gesprek en hopelijk komt daar wat uit."



10 jaar geleden

Mobiele providers in gesprek om bereikbaarheid van 112 te vergroten



Add to Google

| More




Fatal error: Class name must be a valid object or a string in /home/112-nieuws/public_html/index.php on line 57