Marokkaanse gemeenschap moet kritisch naar zichzelf kijken

02-04-2014 09:22

Reportage 1 http://www.metronieuws.nl/x/metro/2014/04/02/b6JJJywhI5Sk/index.xml

Amsterdam -



Na de fatale overval in Deurne staat de Marokkaanse gemeenschap weer in een kwaad daglicht. Achmed Baâdoud heeft de oplossing in drie smaken: school, werk of de cel.

"De reactie van de jongeren met wie ik werk is altijd: is het weer zover, hebben wij het weer gedaan?", zegt Mohammed El Khadir, directeur van 'Nextprojecten', een bureau in de Haagse Schilderswijk dat projecten ontwikkelt voor jongeren om te voorkomen dat die in de problemen raken.



Maar het veel gehoorde argument na een incident als in de juwelierszaak in Deurne luidt: er zijn nu eenmaal bovenmatig veel criminele Marokkanen. El Khadir vindt het "van de zotte" dat de problematiek op die manier wordt benaderd. "De wijken waar een groot deel van deze gemeenschap woont, hebben de hoogste percentages werkloosheid en veel schooluitval. Het heeft helemaal niks te maken met etniciteit. Het is de sociaal-economische situatie waar sommigen binnen de gemeenschap in verkeren."



Nee, zegt Achmed Baâdoud, stadsdeelvoorzitter van Amsterdam Nieuw-West. "Elk probleem dat er is, moet je kunnen benoemen." Zoals Wilders roepen dat er minder Marokkanen in Nederland zouden moeten zijn, vindt hij stigmatiserend. "Maar je moet bij crimineel gedrag wel kunnen benoemen van welke komaf de daders zijn. Daardoor kun je het probleem analyseren en proberen er iets aan te doen."

Daarbij is het belangrijk dat de Marokkaanse gemeenschap kritisch naar zichzelf kijkt, vindt Baâdoud. "Wij zijn te individualistisch ingesteld. Er zijn zussen die zich grote zorgen maken over hun broers, maar niet met elkaar praten. En we moeten taboes doorbreken. Een drugsverslaafde moet je niet behekst noemen en naar de imam sturen, maar naar professionals. Hetzelfde geldt voor gokverslaafden of mensen met psychische problemen."



Over het belangrijkste zijn El Khadir en Baâdoud het eens: daar waar criminaliteit is, moet criminaliteit hard worden aangepakt. Baâdoud: "Ik heb drie smaken: school, werk of de cel. Het is mijn wens om iedereen die op school hoort, naar school te helpen en iedereen die aan het werk hoort te zijn, aan werk te helpen. Degenen die dat niet willen, wil ik ook helpen, en dat is met een plek in de cel."

El Khadir pleit voor zwaardere straffen om het criminele pad minder aantrekkelijk te maken voor kansarme jongeren. Daarnaast moeten ouders hulp krijgen. "Bijvoorbeeld vanuit een internaat waar ze met hun kinderen gedrild kunnen worden, als het aan mij ligt. Op straat wordt iemand crimineel, maar het begint allemaal bij de opvoeding. "Ouders doen er alles aan om hun kind buiten de criminaliteit te houden, maar soms lukt dat niet."



Ook ziet hij een rol weggelegd voor de moskee. "Dat is echt een instelling die meer zou kunnen doen, zoals ouders van probleemjongeren bij elkaar brengen om uit te zoeken hoe ze het met de rest van de samenleving kunnen oplossen. Er zijn zoveel welwillende mensen die iets willen doen."

 



10 jaar geleden

Marokkaanse gemeenschap moet kritisch naar zichzelf kijken



Add to Google

| More




Fatal error: Class name must be a valid object or a string in /home/112-nieuws/public_html/index.php on line 57