Van alle Nederlanders wordt het meest tegen Hagenaar aan gebotst

09-05-2014 08:32

Reportage 1 http://www.metronieuws.nl/x/metro/2014/05/09/EqzJO87Dz1oc/index.xml

Amsterdam -



Er wordt volop gebotst in Den Haag. Voor de schadeherstelbedrijven kunnen er echter nog wel wat deuken en krassen bij.

Automobilisten in Den Haag worden het meest aangereden. Van alle Nederlanders lopen zij de grootste kans op een botsing met een schuldige tegenpartij. Dat blijkt uit een onderzoek van verhaalschade servicebedrijf 112schade onder automobilisten. Toch wordt er niet genoeg gebotst om de garages het hoofd boven water te laten houden, zo berekende de Rabobank.



Al jaren kampt de branche met teruglopende omzetten en ook dit jaar zal dat het geval zijn, verwacht de Rabobank die een omzetverlies van 2 tot 4 procent voorziet. Vorig jaar daalden de omzetten van schadeherstelbedrijven al met 5 procent.



De totale omzet in de herstelbranche daalt al jaren en bedraagt nu ongeveer een miljard euro. Het gemiddelde schadebedrag ligt voor de gehele branche op circa 1200 euro. Het aantal schades en het gemiddelde schadebedrag nemen ook gestaag af.



"De dalende schadelast heeft een aantal oorzaken", stelt de Rabobank. "Veiligere wegen, minder gereden kilometers, technologische ontwikkelingen en het economisch klimaat. Ook de in hoog tempo veranderde samenstelling van het wagenpark in Nederland speelt de branche parten. Er zijn de afgelopen jaren relatief veel kleine auto's verkocht die bij een grotere schade sneller total loss verklaard worden. Bovendien stabiliseert het wagenpark in Nederland, een teken dat de markt verder verzadigt."

Eén op de acht Hagenaars (12,5 procent) is vorig jaar de dupe geworden van een brokkenpiloot. Daarmee blijven de hofstedelingen Tilburgers (11,3 procent), Bredanaars (10,6), Amsterdammers (10,4) en Eindhovenaren voor. Zo berekende 112schade.



De meeste verkeersschades die worden veroorzaakt door een ander, komen doordat er tegen geparkeerde auto's wordt aangereden. Van alle schades komt bijna 30 procent hierdoor. Het niet verlenen van voorrang is de tweede oorzaak, gevolgd door het achterop rijden en verkeerd achteruit rijden. Andere schades komen door verkeerd inhalen of afslaan en wegrijden uit de parkeerstand. Opvallend is dat in 2 procent van de schadegevallen een automobilist op de verkeerde weghelft reed.

Voor degene die met de brokken zit, is het ongeveer twee maanden wachten na de schademelding voordat het geld van de verzekeraar binnen is, zo berekende 112schade. Overigens duurt het nog langer om de schade vergoed te krijgen als de bestuurder zelf verantwoordelijk is voor de opgelopen krassen en deuken. Dan moet de automobilist 70 dagen wachten.

 



9 jaar geleden

Van alle Nederlanders wordt het meest tegen Hagenaar aan gebotst



Add to Google

| More




Fatal error: Class name must be a valid object or a string in /home/112-nieuws/public_html/index.php on line 57