Angst bij politieagenten voor oorlogstuig criminelen

15-07-2014 08:27

Reportage 1 http://www.metronieuws.nl/x/metro/2014/07/15/5bb9cBdrAiW26/index.xml

Amsterdam -Criminelen schieten er lustig op los met waar oorlogsmateriaal. Agenten vrezen doden onder de collega's en willen betere bescherming.

Onder Nederlandse politiemensen bestaat vrees voor de toename van mitrailleurgeweld. Criminelen bewapenen zich met steeds zwaarder geschut, maar het nationale korps blijft daarbij achter.

Zo stelt een Amsterdamse hoofdagent en lid van vakbond ACP Jong in een intern schrijven deze kwestie aan de kaak. "Gezien de ontwikkelingen in de georganiseerde misdaad is het geen gek idee om noodhulpeenheden te voorzien van automatische vuurwapens. Al liggen deze wapens maar in een kluis in het dienstvoertuig."Onlangs werd in de hoofdstad de topcrimineel Gwenette Martha om het leven gebracht. Hij was doorzeefd met kogels uit AK-47's, beter bekend als Kalashnikovs, automatische vuurwapens van zwaar kaliber. Een rechercheur uit Noord-Holland maakt zich zorgen overdeze ontwikkeling. "Nu wordt een crimineel onder vuur genomen, maar wat als collega's tegen dergelijke lieden in actie moeten komen?"

Dergelijk oorlogstuig werd al eerder gebruikt bij de spraakmakende overval op geldtransporteur Brinks. Daar knalden de daders er lustig op los met automatische wapens, zelfs op achtervolgende politiemensen. Ook bij een liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt werd dit materieel op grote schaal ingezet. Voor criminelen is het vandaag de dag kinderspel om zichzelf te bewapenden met zwaar geschut. Zo werd er op de Amsterdamse rechtbank zelfs gevuurd met een raketwerper.Voor politiemensen vormt dit soort geweld een bron van onrust. "Het is in mijn ogen enigszins verbazingwekkend dat er na deze incidenten geen zichtbare actie is ondernomen door de korpsleiding voor nieuwe, zwaardere veiligheidsvesten en bepantsering", stelt het ACP-lid in het schrijven. "Speerpunten en korpsprioriteiten in overvloed. Maar niet wat betreft de veiligheid van collega's."Wilma Noordergraaf van de Algemeen Christelijke Politiebond bevestigt dat dit probleem speelt bij agenten. "Het is ook goed om de discussie over dit soort onderwerpen gaande te houden. Die voeren we vaak. De collega van de jongerenafdeling verwoordt wat onder een aantal collega's leeft, gevoed door incidenten die plaatsvinden waarbij grof geschut wordt gebruikt. De discussie die eronder ligt is complex, staat altijd in context van hoe de politie geweldsmiddelen gebruikt en de vraag hoever je daarin moet gaan met aanpassingen op de bestaande uitrusting." Volgens de Amsterdamse hoofdagent zijn ook deuren van politieauto's niet bestand tegen de munitie van wapens als Kalashnikovs. "Het is een kwestie van tijd voor er een collega dodelijk wordt getroffen", schrijft hij.

 8 jaar geleden

Angst bij politieagenten voor oorlogstuig criminelenAdd to Google

| More
Fatal error: Class name must be a valid object or a string in /home/112-nieuws/public_html/index.php on line 57