Kockengen is nog steeds één hele grote plas water

30-07-2014 08:42

Reportage 1 http://www.metronieuws.nl/x/metro/2014/07/30/bBXxBXOTslRsY/index.xml

Kockengen -



Kockengen is na de regenbui afgelopen maandag veranderd in één grote plas. Zelfs na het plaatsen van vijf noodpompen zakt het waterpeil maar langzaam.

Terwijl op de meeste plaatsen in Nederland het water een dag na de hoosbuien is gezakt, staat het Utrechtse dorp Kockengen nog steeds blank. De plaats kampt met een problematisch dalende bodem en wordt na zware regenbuien geteisterd door wateroverlast. Na maandag reikt het water bij veel huizen tot aan de voordeur en loopt het in sommige gevallen zelfs naar binnen. Omgevallen vuilcontainers laten afval achter dat door het hele dorp stroomt.



Aan de Kerkweg staan mensen met slangen hun huis, tuin of kelder leeg te pompen. Zo ook Aafke Spithoven. Het water in het huis van haar bejaarde moeder stond maandag 25 centimeter hoog. Meubels, vloer en behang zijn compleet verwoest. "Het is één grote horrorfilm", zegt Spithoven. "Mijn moeder woont momenteel in een zorgcentrum. Ik weet niet hoe ik haar dit moet vertellen."



Toen Spithoven het huis aantrof, sloeg de schrik flink toe. Zonder zich te verroeren staarde ze vol ongeloof naar de ondergelopen kamers. "Ik kon op dat moment even niets. Mijn zoon heeft de brandweer gebeld, die ons met pompen, emmers en een waterstofzuiger heeft geholpen om het water weg te krijgen." Inmiddels is het binnen droog, maar is het een flinke ravage. Buiten loopt het water vanuit een slootje in de achtertuin nog steeds met flinke vaart langs de woning. "Zolang die sloot blijft overstromen, is het onbegonnen werk om het hier droog te krijgen", verzucht ze.



Reina Broekman (44) - haar straat is veranderd in één grote sloot - loopt met opgestroopte broek en haar hond onder de arm op Crocs naar de voordeur. "Dit is de enige manier om veilig thuis te komen", lacht ze. "Kockengen aan het water, noemen we ons dorp tegenwoordig."



Broekman heeft in de twintig jaar dat ze in de gemeente woont al talloze overstromingen meegemaakt. "Het begon zes jaar geleden. Sindsdien staat de straat bij elke grote hoosbui blank." De overstromingen worden volgens haar steeds heftiger en de ergernis in de wijk neemt toe. "Eerst stond het water hier tot aan de stoep. Later kwam de stoep erbij en nu staat zelfs het grind in mijn voortuin onder water. Ik ben bang dat het de volgende keer in mijn woonkamer staat."



9 jaar geleden

Kockengen is nog steeds één hele grote plas water



Add to Google

| More




Fatal error: Class name must be a valid object or a string in /home/112-nieuws/public_html/index.php on line 57