Karpervissers slaan alarm om overvallen

25-08-2014 08:42

Reportage 1 http://www.metronieuws.nl/x/metro/2014/08/25/wTxarmBgWPMwc/index.xml

Nederland -



Een groep karpervissers wil door zelf te gaan surveilleren bij bekende visplekken, overvallen met zogenaamd 'knock-outgas' voorkomen.

Karpervissers zijn de overvallen langs de waterkant spuugzat. Per week worden alleen al in de regio Drechtsteden zo'n drie vissers overvallen, zo stelt Frans Kooijman. Hij is een actie gestart om het toenemend geweld tegen mensen, die hun vrije tijd besteden langs de waterkant, de kop in te drukken. Vissers gaan zelf surveilleren.



"Ik was er helemaal klaar mee na het zoveelste voorval", zo vertelt Kooijman. "Nadat ik een bericht op Facebook plaatste, kreeg ik ontzettend veel reacties van mensen die me steunen en willen helpen. Sommigen boden aan om 's avonds en 's nachts extra rond te rijden langs plekken waar vissers veel vertoeven." En dat leverde deze week al resultaat op volgens Kooijman. "Er is een opvallend busje gezien en dat hebben we doorgegeven aan de politie." Volgens hem worden de berovingen ook steeds brutaler. "Soms gaat het met geweld, de andere keer bedwelmen ze je als je ligt te slapen in je tent langs de waterkant. Karpervissers zijn er vooral 's nachts. Zij zetten dan hun hengels met bewegingsmelders neer en gaan slapen. De overvallers spuiten een soort gas in de tent, waardoor je bedwelmd raakt. Vervolgens jatten ze je spullen."



Een van de slachtoffers van de afgelopen weken is de 15-jarige Dylan Theis. "Ik was met een vriend aan het vissen. Rond 04.00 uur wilde we gaan slapen in onze tent toen we iets hoorden. Het leek op voetstappen, maar het kon ook de wind zijn geweest." Als de twee net in slaap zijn, schrikt Dylan rond half vijf wakker. "Ik rook een chemische lucht, begon zwaar te ademen en viel weg." Als hij in een hele heftige nachtmerrie belandt, schrikt hij rond 06.00 uur wakker. "Toen ik buiten keek waren de hengels weg." De schade voor Theis is zo'n 700 euro. Toch laat hij zich niet wegjagen bij de waterkant. "Ik laat me niet afschrikken, maar ik ben nog alerter geworden dan voorheen."



Tot nu toe zijn alle berovingen zonder al te groot letsel afgelopen. "Maar ik vraag me af of het ook goed gaat als iemand met astma of COPD in zo'n tentje ligt en er gas in wordt gespoten", stelt Kooijman. Hij hoopt dat alle aandacht er voor kan zorgen dat het vissen weer een stukje veiliger wordt. "Wij zijn er klaar mee en willen dat het stopt."



Hoeveel vissers er worden overvallen weet de politie niet, omdat dat niet apart wordt geregistreerd. De Karper Sportvisserij Nederland laat weten dat het inderdaad voorkomt, maar heeft ook geen aantallen paraat.



9 jaar geleden

Karpervissers slaan alarm om overvallen



Add to Google

| More




Fatal error: Class name must be a valid object or a string in /home/112-nieuws/public_html/index.php on line 57