Meer criminaliteit en agressie in Nederlandse natuur

28-08-2014 08:52

Reportage 1 http://www.metronieuws.nl/x/metro/2014/08/28/ZpFGDvJt0hIcg/index.xml

Haarzuilens -Natuurcriminaliteit neemt toe. Ook wordt vaker agressie gebruikt tegen boswachters. "Recreatievormen botsen met elkaar. En ze zien ons als een scheidsrechter."

Boswachters van Natuurmonumenten tellen de laatste jaren steeds meer overtredingen. Ze geven vaker waarschuwingen en maken ook vaker proces verbaal op. In 2012 werd er nog 856 keer een bekeuring uitgedeeld voor een overtreding in een natuurgebied en in 2013 1009 keer. De teller staat voor dit jaar al op 725, en dat is nog maar tot en met juli.Het soort overtredingen loopt uiteen van illegale droppingen en het dumpen van afval tot loslopende honden op plekken waar ze aangelijnd moeten zijn. "We hebben vorig jaar 300 aanrijdingen gehad met reewild, waarvan een groot deel was opgejaagd door honden of mensen", aldus boswachter Roy Mes, die als buitengewoon opsporingsambtenaar in nationaal park de Utrechtse Heuvelrug en Landgoed Haarzuilens bevoegd is om bekeuringen uit te delen.De boswachter ondervindt aan den lijve dat sprake is van een toename in het aantal overtredingen. "Ik moet vaker waarschuwen en meer bekeuringen uitdelen. En ik hoor hetzelfde van collega's in het hele land." Volgens hem zijn de cijfers van Natuurmonumenten "nog maar het topje van de ijsberg."

Mes constateert in 'zijn' bossen ook in toenemende mate overlast van mountainbikers op plekken waar niet gefietst mag worden, met ongelukken en natuurschade als gevolg. "En straks krijgen we de paddenstoelenplukkers weer; mensen die grote hoeveelheden paddenstoelen plukken voor commercieel gebruik."De cijfers van Natuurmonumenten wekken overigens de indruk dat de Flora- en Faunawet, die betrekking heeft op alle menselijke activiteiten met een schadelijk effect op beschermde dieren- en plantensoorten, minder vaak wordt overtreden. Maar volgens Mes strookt dat beeld niet met de werkelijkheid. "Lang niet alle overtredingen worden geregistreerd."Ook merkt Mes dat er steeds vaker agressief wordt gereageerd op boswachters. "Daarom heb ik de beschikking over geweldsmiddelen, namelijk een wapenstok, pepperspray en handboeien. Collega's die veel met stroperij te maken hebben, beschikken ook over een vuurwapen."Volgens Mes zou de vrede in de natuurgebieden weer terug kunnen keren als recreanten minder aan zichzelf zouden denken. "Je merkt dat mensen elkaar weinig gunnen, waardoor verschillende recreatievormen met elkaar botsen. En ze kijken naar ons als een soort scheidsrechter."In de hoop mensen daar bewust van te maken, lanceert Natuurmonumenten vandaag de 'grote natuurenquĂȘte'. Vanaf vandaag kunnen treinreizigers enkele dagen op verschillende trajecten in het land in gesprek met boswachters.9 jaar geleden

Meer criminaliteit en agressie in Nederlandse natuurAdd to Google

| More
Fatal error: Class name must be a valid object or a string in /home/112-nieuws/public_html/index.php on line 57