Meer claims bij Rijkswaterstaat na schade aan auto

10-09-2014 05:52

Reportage 1 http://www.metronieuws.nl/x/metro/2014/09/09/zstFdFPyr2wrQ/index.xml

Dalen -Automobilisten die door een slecht wegdek schade aan de auto hebben opgelopen, weten in toenemende mate de weg naar de ’dader’ te vinden.

Het aantal weg- en vaarwatergebruikers dat een schadeclaim indient bij Rijkswaterstaat is vorig jaar ineens explosief gestegen. Eisten in 2012 nog 1356 personen geld van het Rijk, vorig jaar waren dat er 1939. Er wordt geen onderverdeling gemaakt tussen bestuurders van boten en auto’s, maar het leeuwendeel van de claims komt van automobilisten. Dit blijkt uit cijfers die Metro bij Rijkswaterstaat opvroeg.

Volgens Stefanie Overdijk van Rijkswaterstaat speelt de strenge winter van vorig jaar hierbij een rol. ”Dit heeft voor meer claims gezorgd.” Dat kan te maken hebben met kapotgevroren weggedeeltes. Overigens kan niet ieder ongeluk dat is veroorzaakt door een glad wegdek ook aan Rijkswaterstaat worden toegeschreven. ”Wij hebben met betrekking tot de gladheidbestrijding een inspanningsplicht en geen garantieplicht. Tegen gladheid door winterse omstandigheden wordt nadrukkelijk gewaarschuwd via de media”, aldus Rijkswaterstaat.

Als er schade ontstaat aan een voer- of vaartuig doordat de rijksweg of vaarroute niet voldoet aan de eisen die de gebruiker daar aan mag stellen, kan Rijkswaterstaat aansprakelijk worden gesteld voor de schade aan boot of voertuig. Dat kan bijvoorbeeld gaan om losliggende stenen, onduidelijke bebording, kuilen in wegen of onverwachte blokkades in het water. Rijkswaterstaat heeft namelijk een zorg- en onderhoudsplicht, die is bedoeld om gevaarlijke situaties die schade kunnen veroorzaken te voorkomen.

Als het ontstaan van de schade niet te voorkomen is met tijdige maatregelen is Rijkswaterstaat overigens niet aansprakelijk. Dan moet gedacht worden aan plotseling opkomende zware storm waardoor bomen op de weg vallen of afgevallen ladingen van andere voertuigen op de rijbaan. Veel mensen claimen ook schade die is opgelopen op provinciale wegen, maar daar is Rijkswaterstaat niet verantwoordelijk voor.

Erwin van Dalen van Via van Dalen BV, het bedrijf dat onder meer verkeersborden levert, denkt niet dat er meer fouten worden gemaakt door het Rijk. ”Ik heb niet het gevoel dat de onderhoudsstaat van rijkswegen nu slechter is dan vroeger. Ik denk dat de burgers de afgelopen jaren steeds mondiger zijn geworden. Er is dus een steeds grotere groep weggebruikers die weet dat de wegbeheerder verantwoordelijk is voor de onderhoudsstaat van de openbare weg. Automobilisten weten dus ook dat ze schade, die is veroorzaakt door achterstallig onderhoud, kunnen claimen.”9 jaar geleden

Meer claims bij Rijkswaterstaat na schade aan autoAdd to Google

| More
Fatal error: Class name must be a valid object or a string in /home/112-nieuws/public_html/index.php on line 57