Reddingsbrigade: wachten op meer verdrinkingsdoden

15-09-2014 08:42

Reportage 1 http://www.metronieuws.nl/x/metro/2014/09/15/RKNgXWcmXCSY2/index.xml

Nederland -



De Reddingsbrigade en de Koninklijke Nederlandse Zwem Bond (KNZB) betwisten het standpunt van de overheid dat kinderen met diploma A voldoende zwemvaardig zijn. "Het is wachten op meer verdrinkingen."

Alleen met een volledig zwemdiploma ABC is een kind zwemvaardig, zeggen de Reddingsbrigade en de Koninklijke Nederlandse Zwem Bond (KNZB) en niet alleen met A volgens zoals Den Haag claimt. "Dan is het een kwestie van tijd voordat meer kinderen gaan verdrinken", zegt Raymond van Mourik, directeur van de Reddingsbrigade, die de terugkeer van schoolzwemmen bepleit.



De organisatie reageert op minister van Volksgezondheid Schippers die afgelopen week kamervragen beantwoordde over afnemende zwemvaardigheid onder kinderen. Tenminste 96 procent van de kinderen haalt het A-diploma, waarmee zij voldoende zwemvaardig zouden zijn, vindt zij.



"Onbegrijpelijk dat ze dat vindt", zegt Van Mourik en 'absoluut onjuist en een tamelijk ongelukkig antwoord', vindt ook de KNZB. "Het heet niet voor niets zwemdiploma ABC, het is een integraal diploma. Een kind is echt zwemonveilig met alleen A", waarschuwt directeur Jan Kossen ouders. Van Mourik: "Bovendien is het belangrijk dat kinderen regelmatig blijven zwemmen om de vaardigheden en zwemconditie te behouden."



Het cijfer van de minister komt overigens uit een rapport van het Mulier Instituut in 2013. Daarin staat ook dat het aantal B- en C-diploma's alsmaar afneemt, net als het aantal mensen dat eens per maand zwemt. En dat 'schoolzwemmen vooral allochtone groepen en mensen met een laag inkomen ten goede komt'.



Ouders moeten zorgen voor de zwemdiploma's en oefening van hun kinderen, vindt Schippers. Dat mag principieel juist zijn, zegt Van Mourik, maar dat lukt dus bepaalde groepen in toenemende mate gewoon niet. "We maken ons bezorgd over die allochtone groepen, waaronder steeds meer kinderen van Oost-Europese afkomst, die geen zwemmen leren. Het zit niet in hun cultuur, maar ze zoeken wel het water op in de zomer."



"Ook alleenstaande ouders zullen moeite hebben met de kosten van de zwemles. Bedenk dat je twee of drie kinderen hebt, en jaarlijks een bedrag van 600 tot 900 euro per kind per diploma moet ophoesten. Dat is veel geld. En dan moet je de kinderen ook nog eens 2, 3 jaar elke week brengen en halen."

Wat Van Mourik betreft komt het schoolzwemmen in een nieuwe vorm terug op school, in samenwerking met gemeente, zwembaden en ouders die een bedrag moeten bijleggen.



In Polen werd het schoolzwemmen jaren geleden abrupt afgeschaft. "Honderden burgers verdrinken er nu jaarlijks, waaronder veel kinderen", zegt Van Mourik.



"In Nederland gaat het in kleine stapjes en is het schokeffect minder groot, maar het is een sluipende ramp. Als we nu niets doen, zal het aantal verdrinkingen vrijwel zeker blijven toenemen. Het duurt jaren om het zwemvaardigheidsniveau weer op peil te brengen."



9 jaar geleden

Reddingsbrigade: wachten op meer verdrinkingsdoden



Add to Google

| More




Fatal error: Class name must be a valid object or a string in /home/112-nieuws/public_html/index.php on line 57