Steeds meer drugslabs ontdekt in seniorenflats

15-09-2014 08:42

Reportage 1 http://www.metronieuws.nl/x/metro/2014/09/15/9MVH3CFcDZko/index.xml

Nederland -Wiettelers hebben naast schuurtjes, leegstande huizen en zolders nieuwe plntagelocaties gevonden Brandweer Rotterdam-Rijnmond is bezorgd over een verschuiving naar seniorenflats.

Remco van Werkhoven, teamleider Brandonderzoek van Brandweer Rotterdam-Rijnmond, luidt de noodklok. Hij houdt er ernstig rekening mee dat er de komende twee jaar een flinke toename zal zijn van het aantal plekken waar hennep wordt gekweekt, cocaïne wordt gewassen en XTC wordt gemaakt. Ook vindt er een verschuiving plaats van de locatie waar de drugs- praktijken plaatsvinden, signaleert Van Werkhoven."Die stijging is al te zien in de zuidelijke provincies van ons land, maar zal zich in rap tempo uitbreiden over de rest van Nederland. Daarbij hebben we in de regio Rijnmond steeds vaker te maken met incidenten die veroorzaakt worden door het produceren of verwerken van drugs in bejaardentehuizen en seniorenflats. Dat komt omdat die grote woonblokken steeds vaker worden gebruikt als serviceflats waar Jan en alleman in komt te wonen. Daarbij vormen ze een goede dekmantel, je verwacht geen drugslab in een bejaardenflat."De verandering baart de Rotterdamse teamleider grote zorg. "Het merendeel van de flats wordt echter nog wel bewoond door senioren. Deze mensen zijn vaak moeilijk ter been en kunnen bij een brand lastig wegkomen. De kans op brand is veel groter als er een drugslab in een gebouw aanwezig is. Het is een groter wordend probleem en wij vrezen voor de effecten en de gevolgen. Daarom trekken we aan de bel."Charles Meijer van Brandweer Nederland deelt de zorg van Van Werkhoven. "Landelijk worden er geen cijfers bijgehouden over de verschuiving naar seniorenflats. Daar kan ik dus niks over zeggen, maar ook wij verwachten de komende jaren een stijging te zien in de omvang van de teelt."Middels goede voorlichting en hardere sancties hoopt de brandweer het probleem in te dammen. "Komende jaren zal er zwaarder worden gestraft. Mensen moeten zich bewust zijn dat wat ze doen illegaal is. Samen met verzekerings- en energiemaatschappijen en gemeenten wordt strenger opgetreden", aldus Meijer.De landelijke politie laat weten dat aanpak en bestrijding van wietplantages en drugslabs voortdurende prioriteit hebben. Cijfers zijn niet beschikbaar. "Samen met de ketenpartners zetten we hier stevig op in. Wat wij heel belangrijk vinden, is dat burgers goed opletten en verdachte zaken melden."

 4 jaar geleden

Steeds meer drugslabs ontdekt in seniorenflatsAdd to Google

| More
Fatal error: Class name must be a valid object or a string in /var/www/vhosts/112-nieuws.nl/httpdocs/index.php on line 57