”Tien seconden eerder en ik zat er middenin”

16-09-2014 17:52

Reportage 1 http://www.metronieuws.nl/x/metro/2014/09/16/BxZm8IFzpg/index.xml

Heinkenszand -Bij drie kettingbotsingen door dichte mist op de A58 in Zeeland zijn gisterochtend twee personen om het leven gekomen. 11 raakten zwaargewond. 

”Als ik tien seconden eerder van huis was gegaan, of als ik die ene keer wel had kunnen inhalen, dan had ik er middenin gezeten. Dat grijpt je wel aan.” Johan de Goffau wist tijdig te remmen en eindigde ongeveer 150 meter achter de eerste kettingbotsing op de A58 gisterochtend ter hoogte van Heinkenszand in Zeeland. Bij in totaal drie botsingen tussen Goes en Middelburg vielen twee doden uit Zeeland, 11 zwaargewonden en 15 lichtgewonden.Ongeveer 150 auto’s botsten op elkaar in de dichte mist waarvoor het KNMI om 6.00 uur code geel voor had afgegeven. ”Ik remde omdat ik remlichten dichterbij zag komen”, zegt De Goffau. ”Ik ben uitgestapt toen ik er zeker van was, dat de auto’s achter mij ook stil stonden. Er heerste even een serene stilte. Niemand wist wat er aan de hand was. Binnen een paar minuten hoorden we van alle kanten ambulances komen aanrijden. Pas toen de mist optrok, zagen we wat er echt was gebeurd.” Zo’n anderhalf uur na de eerste kettingbotsing om 8.00 uur, volgde een tweede aanrijding. ”Ik zag ineens meerdere hulpverleners de andere kant op rennen. Het was een aan- en afvoer van hulpdiensten.”Een andere ooggetuige zat er wel middenin. Hij zag een vrachtwagen scharen en gooide zijn stuur om naar de vluchtstrook. ”Even was het stil, maar dat veranderde snel in het geluid van gillende banden en enorme klappen van botsende auto’s.” Hij rende meteen naar de auto’s achter hem om te helpen. ”Samen met ambulancepersoneel heb ik een meisje bevrijd. Ze was er slecht aan toe, het was vreselijk. Haar zusje zat bekneld en moest door de brandweer worden bevrijd. Ik hoorde dat zij alleen een gebroken enkel heeft. Gelukkig.”De gewonde slachtoffers zijn naar verschillende ziekenhuizen gebracht waar extra medisch personeel werd ingezet. Op het ongeval zelf waren ongeveer 50 ambulances afgekomen, net als veel brandweerwagens en traumahelikopters, ook uit andere delen van het land. Veel mensen die direct betrokken waren bij het ongeval hebben uren in de file gestaan. Om hen te faciliteren waren mobiele toiletten geplaatst en werd koffie en water uitgedeeld.Er reden ook bussen die slachtoffers vervoerden naar drie opvangplekken in Heinkenszand, Arnemuiden en Driewegen. Voor automobilisten die op eigen gelegenheid weg konden rijden, werd de vangrail verwijderd.

Een deel van de A58 richting Vlissingen ging aan het einde van de middag weer open. Burgemeester Jan Lonink van Terneuzen, en voorzitter van de Veiligheidsregio Zeeland, noemde het een drama van ongekende omvang voor Zeeland.9 jaar geleden

”Tien seconden eerder en ik zat er middenin”Add to Google

| More
Fatal error: Class name must be a valid object or a string in /home/112-nieuws/public_html/index.php on line 57