Fiets van kroegtijger zit brandweer dwars tijdens calamiteiten

26-09-2014 09:27

Reportage 1 http://www.metronieuws.nl/x/metro/2014/09/26/t0RR0gtJqqZH2/index.xml

Amsterdam -



Wie uitgaat, wil niet te ver lopen. Fietsen worden daarom zo dicht mogelijk bij de kroeg neergezet. Een ramp voor brandweerlieden en andere hulpverleners.

Fietsen van café- en discogangers beginnen een groot probleem te worden voor de brandweerkorpsen in Nederland. Steeds vaker blokkeren de tweewielers van het uitgaanspubliek nooduitgangen.

"Het fietsenstallingsprobleem is heel actueel", zegt Frank Huizinga van Brandweer Nederland. "Nooduitgangen worden geblokkeerd, maar ook complete straatjes in de binnenstad. Bordjes met de tekst 'op last van de brandweer nooduitgangen vrijhouden' helpen niet altijd meer."



Door heel het land kampen brandweerlieden, maar ook politiemensen met het fietsenprobleem. In Almelo bijvoorbeeld wordt door uitbaters van een chaos gesproken. "Er kan soms geen politieauto meer door", laat een kroegbaas weten. Fietsenstallingen helpen vaak niet, omdat de stappers te lui zijn om een paar meter te lopen. Zo ligt er in Den Haag op 50 meter afstand van de Grote Markt, waar de horeca zich bevindt, een stalling voor 500 fietsen. Toch verkiest menigeen een plekje tegen de lantaarnpaal boven een plaatsje in de stalling.



De brandweer probeert met man en macht de problemen te voorkomen. "We hebben eens geprobeerd om fietsen te verwijderen, maar zie maar eens er achter te komen in welke kroeg de eigenaren van de fietsen zitten. Dat is niet gemakkelijk", zegt Huizinga. "De gemeentes hebben er ook problemen mee, omdat trottoirs en stationzones worden geblokkeerd en er hierdoor onveilige verkeersituaties ontstaan. En dan hebben we het nog niet over de aanblik van de stad. Het is niet voor niets dat er jaarlijks opruimacties worden gehouden om fietsen die langdurig gestald staan weg te halen en te vernietigen. Maar niet eerder dan dat de eigenaren eerst in de gelegenheid moeten worden gesteld om ze zelf weg te halen."



In Amsterdam gaat men wat rigoureuzer te werk. Daar stapelen de stalen rossen zich op in uitgaansgebieden en worden soms ook niet eens meer meegenomen. Door deze zogenoemde weesfietsen, raken de stallingen overvol. Op het Leidseplein is dan ook het beleid dat fietsen niet langer dan zeven dagen mogen staan. De fietsen worden daartoe gestickerd. Niet opgehaalde tweewielers worden naar het Fietsdepot gebracht. Worden ze daar ook niet opgehaald, dan worden ze vernietigd of naar ontwikkelingslanden verscheept. Volgens Huizinga is optreden tegen de 'daders' een moeizaam verhaal. "Het is voor de gemeente gewoon lastig om hier handhavend tegen op te treden en de fietseigenaren interesseert het bar weinig."



9 jaar geleden

Fiets van kroegtijger zit brandweer dwars tijdens calamiteiten



Add to Google

| More




Fatal error: Class name must be a valid object or a string in /home/112-nieuws/public_html/index.php on line 57