Vliegtuigbom in Zutphen tot ontploffing gebracht

24-04-2008 18:10

Reportage 1 http://www.112ijsselstreek.nl/04242008_FB_bom_zutp.htm

Zutphen - Met een enorme dreun is even na het middaguur in Zutphen een Amerikaanse vliegtuigbom door de Explosieven Opruimings Dienst tot ontploffing gebracht

De blindganger, een 220-ponder (83 cm lang - 20 cm doorsnee), was 's morgens bij graafwerkzaamheden op het terrein achter de Algemene Begraafplaats door een loonwerker ontdekt. Voor de explosie, waarbij de EOD springstof gebruikte om de fragmentatiebom aan de praat te krijgen, werden alle wandelpaden en wegen rond het terrein aan de Kleine Omlegging-Den Elterweg afgezet. Daardoor ontstond met name bij de kruising op de Den Elterweg een kleine file.

De ontploffing, waarvoor Zutphens burgemeester A. Gerritsen toestemming aan de EOD verleende, veroorzaakte een enorme wolk van aarde, bomresten en kruitdampen. Op de plaats waar de gevaarlijke fragmentatiebom explodeerde ontstond een grote krater van bijna vijf meter diep.

Een politieman had voor de ontploffing ook nog een begrafenisstoet gewaarschuwd. De tijd tussen de ontdekking en explosie was te kort om ook omwonenden te waarschuwen.

16 jaar geleden




Add to Google

| More




Fatal error: Class name must be a valid object or a string in /home/112-nieuws/public_html/index.php on line 57