Uitslaande brand in woning te Brummen

04-05-2008 22:02

Reportage 1 http://www.112ijsselstreek.nl/05042008_FB_brand_brummen.htm

Brummen - Zo'n veertig brandweerlieden uit Brummen, Eerbeek en Zutphen moesten er zaterdagavond aan te pas komen om een brand te blussen die aanvankelijk was gemeld als een schoorsteenbrandje.

Het ging om een dubbele woning met rieten kap aan de Eerbeekseweg in Brummen (nummers 15 en 17). Toen de Brummense brandweer arriveerde bleek het vuur heel wat minder gemakkelijk te bestrijden dan aanvankelijk was gedacht. De kern van het vuur zat tussen plafondplaten en de rieten kap van de rechter woning.

Voor de brandweer bijzonder moeilijk om te bestrijden. Je kunt er niet goed bijkomen terwijl de ruimte tussen de platen en de kap als zuurstofaanvoerende schoorsteen functioneert, zo legt Henk Jan Bouwhuis van de Zutphense brandweer uit, die als Officier van Dienst (OvD)fungeerde. Een paar uur eerder moest hij ook al aan de bak met zijn manschappen de brand in de Zutphense Beukerstraat te blussen.

Met op het hoogtepunt van de bestrijding waren negen stralen nodig om de kap natgehouden. Ook van binnenuit werd door manschappen met persluchtmaskers het vuur bestreden.

De bestrijding ging gepaard met een grote rookontwikkeling. Doordat er nauwelijks wind is bleef deze rond de woning hangen. Dat was bepaald niet prettig voor de meer dan tweehonderd deelnemers aan een westernkamp op 150 meter afstand van de boerderij. Dit kamp met witte westerntenten zat precies midden in de baan van de rook. Om de mogelijkheid te hebben het kamp te kunnen ontruimen werd door de brandweercommandant nog de alarmfase Grip 1 afgekondigd. De comboys beloofden echter zelf al om zich terug te trekken op een rookvrij gedeelte van hun kamp.

De cowboys ontdekten praktisch als eersten de brand en enkele van hen hielpen mee om huisraad naar buiten te brengen. Door de rookontwikkeling raakte een van hen bedwelmd en werd per ambulance naar het ziekenhuis in Zutphen gebracht. Het duurde vrij lang - rond 23 uur - voordat OvD Bouwhuis het sein brand meester kon geven. Daarvoor moest eerst de nok van het dak worden verwijderd, zodat water tussen het riet en de betimmering kan worden gespoten.

De rechterwoning had forse brandschade. Bij de andere woning bleef het beperkt tot waterschade.

10 jaar geleden
Add to Google

| More
Fatal error: Class name must be a valid object or a string in /var/www/vhosts/112-nieuws.nl/httpdocs/index.php on line 57