Brandende acetyleencilinder in schuur Enter

09-04-2009 21:01

Reportage 1 http://www.rijssen112.nl/nieuwsbericht.php?id=201

Enter - Aan het eind van de middag werden korps Enter en Rijssen, evenals de Officier van Dienst West Twente, gealarmeerd voor brand in een schuur aan de Zuiderveldsweg in Enter. Ter plaatse stond een acetyleencilinder in brand.

De acetyleencilinder bevond zich linksachter in de schuur. Tevens stond er een shovel. Onder dekking van deze shovel werd de cilinder gekoeld, om een explosie te voorkomen. Het zou een langdurige klus worden als niet tot een tactische manier over was gegaan.
De ramen achter de acetyleencilinder werden doorgegooid, waardoor met een lange stok de cilinder een kwartslag gedraaid kon worden. Hierna konden de vlammen afgeblust en de gastoevoer afgesloten worden.
Over acetyleen is het volgende bekend: Daar acetyleen moeilijk samendrukbaar is wordt acetyleen opgelost in aceton die bij verwerking het acetyleen terug afgeeft. Bij brand is er echter een enorm gevaar. Eenmaal opgewarmd boven de 60 °C gaat acetyleen ontleden waardoor we een gasopbouw krijgen van 7 Bar per graad C°, dus lang na de brand kan een fles nog steeds ontploffen (http://www.kontich.be/).
Zo'n 100 meter hemelsbreed van de schuur bevondzich een vijver. Hier werd de cilinder ingereden, waardoor explosiegevaar kon worden voorkomen. (bron: Rijssen 112)

9 jaar geleden
Add to Google

| More
Fatal error: Class name must be a valid object or a string in /var/www/vhosts/112-nieuws.nl/httpdocs/index.php on line 57