Brand verwoest replica VOC-Schip in Den Helder

30-07-2009 19:07


Den Helder - Vannacht is in Den Helder brand uitgebroken in de replica van VOC-schip Prins Willem. Het schip lag in het dok van Rijkswerf Willemsoord. Rond middernacht kreeg de brandweer de melding via de automatische brandmelder op het VOC-schip. De brandweer was snel ter plaatse op de werf en heeft met man en macht gewerkt om het schip voor uitbranden te behoeden. Dat is helaas niet gelukt, het schip is vrijwel volledig uitgebrand.

De brandmelder ging om 12.10 uur af. De brandweer zag al snel dat de brand moest zijn ontstaan in het onderste dek van het VOC-schip en begon direct met blussen. Om verspreiding van het vuur tegen te gaan was het echter noodzakelijk om het schip in te gaan. Na twee uur was het door de hitte en de rook niet meer mogelijk om het vuur van binnenuit te bestrijden. De brandhaard kon niet meer worden bereikt.

Met in totaal drie tankautospuiten is verder gegaan met het blussen van de brand vanaf de kade. Rond 4.00 uur sloegen de vlammen uit het dek en bleek dat het schip niet meer te redden was. De brandweer heeft het vuur vanaf dat moment gecontroleerd laten uitbranden. Daarbij is rekening gehouden met de drie grote masten op het schip, die op een gegeven moment zouden omvallen. In de omgeving van het schip zijn geen woningen aanwezig en de werf kon goed worden afgesloten voor eventueel publiek. Gevaar voor de omgeving is er niet geweest. Wel zijn uit voorzorg in de nacht de bewoners van een aantal plezierjachten gesommeerd buiten het dok te gaan liggen wegens de hevige rookontwikkeling. In de vroege ochtend konden zij weer terugkeren naar hun ligplaats.

Rond 11.00 uur is een hoogwerker ingezet om de laatste smeulende resten van het vuur van bovenaf te bestrijden. De verwachting is dat rond 12.00 uur het vuur volledig zal zijn gedoofd. De brand is vermoedelijk ontstaan in een keuken aan de achterzijde van het schip op het onderste dek. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Dat wordt onderzocht.

9 jaar geleden
Add to Google

| More
Fatal error: Class name must be a valid object or a string in /var/www/vhosts/112-nieuws.nl/httpdocs/index.php on line 57