Verhoging btw in schemerzone

02-10-2012 06:17

Reportage 1 http://www.metronieuws.nl/nieuws/verhoging-btw-in-schemerzone/SrZlja!aQqOVu6z...

Bosch -



Onduidelijkheid over btw-verhoging. Zelfs de winkelmedewerker weet niet altijd of de verhoging al is doorgevoerd.

Pech. Uitgerekend gisteren crashte de laptop van boekhouder Erik Dodeman. Hij had z’n computer een langer leven gegund, maar voor z’n portemonnee was het beter geweest als het ding eerder de geest had gegeven. Afgelopen weekend stuntte de elektronicaketen met kortingen van 19 procent, een inhaker op de verhoging van het standaard-btw-tarief van 19 naar 21 procent die vandaag ingaat. “Nu moet ik 21 in plaats van 0 procent btw betalen. Scheelt toch een paar tientjes.”



Erik is een van de weinige klanten die deze maandagmorgen in de Mediamarkt rondlopen die op de hoogte is van de btw-verhoging. De meeste klanten interesseert het weinig. Neem gepensioneerd brandweerman Rob van den Bosch. Hij oriënteert zich op een op de aanschaf van een platte tv, zo’n grote. Over dat soort aankopen neem hij gerust een paar weken de tijd. Dat hij daarmee de kans loopt dat z’n aanschaf duurder wordt, neemt hij maar voor lief. Nu heeft Mediamarkt de btw-verhoging op de meeste producten nog niet doorgevoerd. “Je krijgt er van die rare prijzen van”, zegt een medewerker. Een usb-stickje van 6,99 zou dan 7,11 worden, niet echt een pakkende winkelprijs. De verhoging wordt komende tijd druppelsgewijs ingevoerd.



Ook beddenwinkel Auping doet dat ook. Een bedspiraal die zaterdag 245 euro kostte, moet vandaag voor 275 de deur uit. Een matras met pocketvering is op 1145 euro gebleven. “Dat is niet onduidelijk”, vindt de verkoper, “want de klant betaalt gewoon de prijs die op het prijskaartje staat.”



De meeste ondernemers wachten met het doorberekenen van de btw-verhoging, zo blijkt uit een enquête van het CBS. In de tussentijd teren de ondernemers in op hun marges. In sommige sectoren, zoals bij de pomphouders, gaat dat niet. Hun marges zijn met een paar cent per liter nogal smal. Zij voerden de btw-verhoging wel allemaal per gisteren door. De klanten die nog even ‘goedkoop’ wilden tanken, bezorgden de pompen afgelopen weekend een omzetstijging van 20 procent. Dat is geen winst waar je als pomphouder op lange duur iets aan hebt. En op andere producten, zoals autowassen, blijven de prijzen voorlopig nog hetzelfde.



11 jaar geleden

Verhoging btw in schemerzone



Add to Google

| More




Fatal error: Class name must be a valid object or a string in /home/112-nieuws/public_html/index.php on line 57