Stagiairs vogelvrij door gebrek aan goede stageregels

22-08-2014 08:02

Reportage 1 http://www.metronieuws.nl/x/metro/2014/08/22/rQPmMQ0orkqg/index.xml

Een -Vakbonden en werkgevers hebben jaren nagelaten iets af te spreken over stagiairs. Deze lopen daardoor grote risico's.

Je voor een appel en een ei een slag in de rondte werken en dan ook nog voor de kosten op moeten draaien als je iets kapot maakt. Volgens onderzoek van CNV Jongeren lopen veel stagiairs grote risico's omdat er geen duidelijke afspraken zijn gemaakt in de CAO. Stagiairs zijn daardoor overgeleverd aan de willekeur van hun baas en hebben geen enkele duidelijkheid over hun vergoeding of aansprakelijkheid."Stagiairs werken al voor een schijntje en moeten dan soms ook nog de krassen op de bedrijfsauto uit eigen zak betalen", zegt Michiel Hietkamp, voorzitter van CNV Jongeren. "Het komt regelmatig voor dat stagiairs geconfronteerd worden met een enorm te betalen bedrag na een werkongeluk, omdat zij daar volgens hun stagebedrijf de volledige aansprakelijkheid voor dragen."Uit het onderzoek van de jongerenvakbond blijkt in 39 van de 63 grootste collectieve arbeidsovereenkomsten de stagiair helemaal niet voor te komen. Als het woord stagiair al wordt genoemd is dat om te bepalen dat de CAO juist voor hen niet geldt. Slechts in een heel klein deel van de overeenkomsten is een standaardvergoeding voor stagiairs opgenomen. Het gebrek aan afspraken betekent onder andere dat stagiairs steeds vaker gratis worden ingezet.Ook aansprakelijkheid bij schade blijkt in de praktijk problemen op te leveren. Omdat stagiairs niet beschouwd worden als medewerkers zijn hun rechten als ze een fout maken bijzonder schimmig. Een stagiair bij een konijnenfokkerij gebruikte per ongeluk een verkeerd schoonmaakmiddel en belandde in een slepende rechtszaak toen honderden konijnen stierven. De konijnenfokker ging ervan uit dat de leerling, of de opleiding, de schade zou vergoeden, maar kreeg na jaren procederen ongelijk.

In de meeste gevallen worden dergelijke onfortuinlijke stagiairs uiteindelijk door de rechter in bescherming genomen. Maar zeker wanneer een stagiair op eigen houtje besluit aan de slag te gaan, zonder begeleiding vanuit de opleiding, zijn de risico's groot. Om problemen te voorkomen moet aansprakelijkheid dan in de stageovereenkomst worden geregeld. Volgens CNV Jongeren is het iedere stagiair aan te raden om hier heel goed naar te kijken voor hij of zij aan de slag gaat.Omdat het overgrote deel van de studenten inmiddels, al dan niet verplicht, stage loopt is het volgens de jongerenvakbond hoog tijd dat werkgevers en werknemers hun verantwoordelijkheid nemen. Hietkamp: "Stagiairs moeten gewoon in iedere CAO genoemd worden. Zodat loon, doelstellingen en aansprakelijkheid fatsoenlijk geregeld kunnen worden."9 jaar geleden

Stagiairs vogelvrij door gebrek aan goede stageregelsAdd to Google

| More
Fatal error: Class name must be a valid object or a string in /home/112-nieuws/public_html/index.php on line 57