Aantal huurders met toeslag stijgt naar prijzig nieuw record

02-09-2014 08:22

Reportage 1 http://www.metronieuws.nl/x/metro/2014/09/02/xEAjsvsK449Q/index.xml

Een -



De groei van het aantal huurtoeslagen zet onstuitbaar door. Meer dan 1,4 miljoen huishoudens ontvingen vorig jaar een tegemoetkoming. Een nieuw record met een prijskaartje.

Meer dan 1,4 miljoen huishoudens ontvingen vorig jaar extra geld om de huur te kunnen betalen. De kosten van de huurtoeslag stijgen ondertussen de kosten de pan uit. Vorig jaar werd meer dan 2,4 miljard euro overgemaakt, in 2010 was dat nog geen 2,2 miljard.



Dit meldt Minister Blok van Wonen in het jaarverslag huurtoeslag. De cijfers over 2012 en 2013 kunnen nog iets worden aangepast omdat de belastingdienst twee jaar de tijd heeft om te bepalen of de subsidie terecht werd ontvangen. Desondanks tekent zich een duidelijk stijgende lijn af. In 2010 ontvingen 1,1 miljoen huishoudens nog huursubsidie. In vier jaar tijd steeg vooral het aantal eenpersoonshuishoudens met financiële hulp hard, naar meer dan een half miljoen.



De forse groei van het aantal huurtoeslagen heeft volgens het ministerie vooral te maken met de stijgende werkloosheid die voor steeds meer mensen compensatie noodzakelijk maakt. Maar volgens Marcel Trip van de Woonbond speelt ook de inkomensafhankelijke huurverhoging een rol. "De huren in de afgelopen twee jaar zijn flink verhoogd. Dat meer mensen een beroep moeten doen op de huurtoeslag is dan ook niet zo vreemd. Daarnaast gaat het om hogere bedragen, waardoor de aanspraak op het huurtoeslagbudget groter is geworden."



De tegemoetkoming in de huur is bedoeld voor mensen in een huurhuis die minder dan 21.000 euro per jaar verdienen. In het geval van meerdere kostwinners mag het gezamenlijke inkomen niet meer dan 29.000 euro per jaar zijn. Maar nu de groep huurders die subsidie aanvraagt maar blijft stijgen moet er door Minister Blok worden ingegrepen. Jaarlijks zal er 31 miljoen euro bezuinigd moeten worden. Om dit te bereiken wil de Minister van Wonen de toeslagen voor huurders in een 'duurdere' sociale huurwoning, vanaf 390 euro per maand, verlagen. Het voorstel ligt nog ter goedkeuring bij de Tweede Kamer maar kan de armste groep huurders een paar tientjes per jaar gaan kosten.



Volgens Trip komt die mogelijke bezuiniging op een ongelukkig moment. "De koopkracht van huurders is de afgelopen jaren flink achteruit gegaan. Het is wrang dat er gekort wordt, juist omdat dat steeds meer huurders deze toeslag hard nodig hebben."



9 jaar geleden

Aantal huurders met toeslag stijgt naar prijzig nieuw record



Add to Google

| More




Fatal error: Class name must be a valid object or a string in /home/112-nieuws/public_html/index.php on line 57