Automobilisten negeren rode kruizen

13-09-2013 05:32

Reportage 1 http://www.metronieuws.nl/x/metro/2013/09/12/Zv30int5X8Y/index.xml

Vries -Een rood kruis boven een snelweg betekent dat je er niet mag rijden. Maar daar heeft menigeen lak aan.

Rijkswaterstaat en hulpverleners maken zich ernstig zorgen om de vele automobilisten die de rode kruizen boven een snelweg compleet negeren. Gemiddeld is daar bijna twee keer per week wel een officiële melding van, maar in werkelijkheid gebeurt het nog veel vaker. Dit levert levensgevaarlijke situaties op. Een inspecteur van Rijkswaterstaat werd onlangs zelfs aangereden.

Sinds begin dit jaar zijn er bij Rijkswaterstaat 64 meldingen binnengekomen over het negeren van een rood kruis. ”Maar de verwachting is dat het werkelijke aantal hoger ligt dan dit. De weginspecteurs zijn immers niet op alle plekken tegelijk”, zegt Stefanie Overdijk van Rijkswaterstaat.

De matrixborden boven wegen van Rijkswaterstaat gaan geregeld op rood omdat er een ongeluk is gebeurd of omdat er wegwerkzaamheden zijn. De bedoeling is dat er dan niet op dat weggedeelte wordt gereden, omdat daar hulpverleners lopen.

”Maar mensen worden steeds assertiever”, zegt Overdijk. ”Dat zie je in wachtkamers van artsen bijvoorbeeld ook. Ze hebben geen zin meer om te wachten. Maar soms wordt het té assertief. Ambulancepersoneel wordt lastiggevallen en men rijdt dus gewoon over wegen waar niet gereden mag worden.”

Op social media zoeken hulpverleners en politiemensen nu steun bij elkaar. ”Ik had gisteren de neiging om 3 rijbewijzen in beslag te nemen en eens te kijken wat justitie daarvan vindt”, schrijft een agent die automobilisten onder de kruizen door zag razen. Een ander meent: ”Het loopt momenteel de spuigaten uit.”

Ook bij Rijkswaterstaat ziet men geregeld op televisiebeelden mensen doorrijden. ”De kruizen worden vanuit de centrale meldkamer bediend”, zegt Overdijk. ”En daar zijn ook beeldschermen. Dus daarop kunnen we zien of mensen doorrijden.”

Probleem bij de aanpak van overtreders zijn de privacyregels. Rijkswaterstaat mag niet zomaar kentekens aan de politie doorgeven en beelden mogen niet opgenomen worden. Bekeuren mogen de inspecteurs al evenmin. Daardoor ontspringen veel automobilisten dus de boete van 220 euro die op de overtreding staat. Politiemensen zouden overigens liever zien dat er niet alleen een boete, maar ook intrekking van het rijbewijs als straf uitgedeeld mag worden. Maar tot dusverre kan dat nog niet.

Een inspecteur van Rijkswaterstaat ondervond onlangs aan den lijve dat rode kruizen boven de weg, het werken daar allesbehalve veilig maken. Hij werd na een ongeval op de A27 aangereden door een automobilist die de tekens negeerde.

”Na het ongeluk haal ik lopend richting mijn auto de kegels op. Opeens zie ik vanuit de file een auto onder de kruizen doorrijden naar de afrit”, schrijft hij over het incident. ”Vervolgens rijdt hij precies in de ruimte waar ik loop. Hij komt recht op me af rijden. Ik geef hem een stopteken. Als weginspecteur ben ik daartoe bevoegd. In plaats van te stoppen laat de bestuurder zijn auto doorrollen, tegen mijn knie aan.” Agenten die in de buurt waren, hebben deze automobilist wel aangehouden.

 8 jaar geleden

Automobilisten negeren rode kruizenAdd to Google

| More
Fatal error: Class name must be a valid object or a string in /home/112-nieuws/public_html/index.php on line 57