Game brengt jongeren respect bij voor hulpverleners

02-01-2014 08:22

Reportage 1 http://www.metronieuws.nl/x/metro/2014/01/02/jWoAmKmYsY22/index.xml

Vries -



Stichting Hulp voor Hulpverleners dient plan in bij minister Opstelten

Met een voor Europa uniek project moet het geweld tegen hulpverleners in ons land een halt worden toegeroepen. Met oud en nieuw was het opnieuw talloze malen raak en werden brandweerlieden, ambulancebroeders en politiemensen bekogeld en op andere manieren belaagd.



Voor de stichting Hulp voor Hulpverleners is de maat inmiddels meer dan vol. Zij heeft bij minister Opstelten een project ingediend, waarbij vooral de jeugd geleerd wordt om respect te krijgen voor de hulpverleners.



"Ik kan er nog niet te veel over vertellen, maar het is naast een lespakket voor scholen, een interactieve game waarmee we met een vrachtwagen door het land gaan en mensen zich kunnen verplaatsen in de huid van een hulpverlener", zegt Rick Franx van de stichting. Hij hoopt dat het begrip voor en de trots op hulpverleners terugkeren.



"Want dat is momenteel bij sommigen, en vooral de jeugd, ver te zoeken. Als je hoort wat er allemaal is gebeurd, dan zakt bij een normaal mens toch de broek af. ME die de brandweer moet beveiligen, hulpverleners die worden bekogeld. Het is onvoorstelbaar. We moeten echt meer gaan investeren in opvoeding, voorlichting en educatie. Zwaarder straffen is op zich goed, maar dan zijn de klappen natuurlijk al uitgedeeld. En juist dat moeten we voorkomen."



Volgens Franx is er heel veel onwetendheid over hulpverlening. "Waarom komt een ambulance soms zo laat, of waarom wordt een slachtoffer in bepaalde situaties niet meegenomen? Wat houdt het werk van een hulpverlener eigenlijk in? Er moet meer inzicht komen, wellicht dat dan het begrip en het respect terugkeren. Nu is de jeugd totaal niet begaan met de hulpverlening. De drempel om hulpverleners lastig te vallen, lijkt er nauwelijks te zijn als er drank of drugs zijn gebruikt. Er moet worden geïnvesteerd in de nieuwe generatie."



Waar voorheen mensen op feestjes trots vertelden dat ze bij de brandweer of politie werkten, daar wordt er nu vaak liever over gezwegen, denkt Franx. "Maar die trots moet weer terugkomen! Daarvoor is wel een gedragsverandering bij bepaalde groepen nodig. Wat dat betreft hebben we wel een maatschappelijk debat te gaan over normen en waarden. Want niet alleen hulpverleners hebben last van de steeds korter wordende lontjes. Ook bijvoorbeeld de voetbalbond weet er alles van. Ouderen durven niet eens meer mensen op straat aan te spreken die overlast veroorzaken voor hun deur."



Er moet wat gebeuren anders gaan er volgens Franx slachtoffers vallen. "Het zal je maar gebeuren dat je gewond bent en je vrienden hinderen de ambulancemedewerkers, waardoor je overlijdt. Want dat beseffen die daders niet. Nu is het een brandje, de volgende keer kan het je gewonde vriend zijn."



10 jaar geleden

Game brengt jongeren respect bij voor hulpverleners



Add to Google

| More




Fatal error: Class name must be a valid object or a string in /home/112-nieuws/public_html/index.php on line 57