Jarenlang voor niets opnieuw rijexamens afgenomen door CBR

09-10-2013 08:47

Reportage 1 http://www.metronieuws.nl/x/metro/2013/10/09/rMjPENRw5IDfM/index.xml

Vries -Ieder jaar moesten chauffeurs met ADHD of autisme opnieuw rijexamen doen. Nergens voor nodig, komt men nu achter.

Aan een jarenlange lijdensweg van tienduizenden automobilisten is een einde gekomen. Chauffeurs met een autistische stoornis, ADHD of met een matige nierschade moesten tot dusverre ieder jaar opnieuw afrijden en allerlei tests ondergaan, maar daar wordt nu vanaf gezien, omdat is 'ontdekt' dat deze ziektes niet progressief zijn."De minister van Infrastructuur en Milieu heeft op advies van de Gezondheidsraad besloten om de verplichte herkeuringen te laten vervallen", laat een woordvoerster van het CBR weten. Dit geldt zowel voor personen met een rijbewijs voor de personenauto of motor als voor vrachtwagen- en buschauffeurs.Dat is goed nieuws voor heel veel bestuurders. Zij werden ieder jaar door de medische molen gehaald en kregen daarvoor ook nog eens gepeperde rekeningen opgestuurd. Zo moest beroepsvrachtwagenchauffeur Rogier Stijkel ieder jaar een viermaandelijkse procedure doorlopen en honderden euro's betalen voordat hij weer achter het stuur mocht kruipen. Hij reageert dan ook verheugd op het afschaffen van de herkeuringen. "Ik zit er nu middenin! Deze test zal ik natuurlijk af moeten maken, want mijn rijbewijs was steeds maar voor een jaar geldig. Maar als dit niet meer ieder jaar hoeft, is dat echt fantastisch."Stijkel heeft ADHD en moest daardoor ieder jaar opnieuw bewijzen dat hij een auto kan besturen. "Dat proces duurt vier maanden. Ik drink weken van tevoren al geen alcohol, want als ze iets vinden ben je echt de klos. Je wordt psychisch getest, echt van alles. Ik heb inmiddels 800.000 kilometers schadevrij gereden, maar moest toch ieder jaar weer mezelf opnieuw bewijzen."De Gezondheidsraad heeft nu erkend dat dit onzin is en geconcludeerd dat ADHD geen progressieve ziekte is. Simpel gezegd; het wordt niet erger. Dus eenmaal gekeurd, blijft gekeurd. Dat geldt dus ook voor mensen met autisme. "In uitzonderlijke gevallen kan een onafhankelijk specialist ons nog wel adviseren na drie of vijf jaar een herkeuring uit te voeren", zegt de woordvoerster van het CBR.

Volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeer (SWOV) is er weinig bekend over de effecten van ADHD in het verkeer. "Er is alleen buitenlands onderzoek gedaan en daaruit blijkt dat er een licht verhoogd risico is op een ongeluk. Of het wel of niet met medicijnen rijden hierop van invloed is, heeft men niet goed kunnen vaststellen", laat Patrick Rugebregt van SWOV weten.Het nieuwe beleid scheelt de bestuurders dus behalve een hoop onzekerheid, ook veel geld. Beroepschauffeur Stijkel had uitgerekend dat als de keuringen niet zouden zijn afgeschaft, hij tegen de tijd dat hij met pensioen mag een netto jaarsalaris kwijt zou zijn geweest aan het examen doen.10 jaar geleden

Jarenlang voor niets opnieuw rijexamens afgenomen door CBRAdd to Google

| More
Fatal error: Class name must be a valid object or a string in /home/112-nieuws/public_html/index.php on line 57